Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putin träffar världsledare – hävdar "enighet"

Vladimir Putin hävdar att Ryssland står mer enat än någonsin, när han för Wagnergruppens uppror på tal inför samlade världsledare.
Ett asiatiskt samarbete fortsätter att växa när Iran kliver in och Belarus knackar på.
Ryssland • Publicerad 4 juli 2023
Rysslands president Vladimir Putin under videomötet med SCO-ländernas ledare på tisdagen.
Rysslands president Vladimir Putin under videomötet med SCO-ländernas ledare på tisdagen.Foto: Alexander Kazakov/Sputnik/Kreml via AP/TT

– Det ryska folket är mer enat än någonsin. Den ryska politiska ledningen och hela samhället har tydligt visat solidaritet och stort ansvar för fäderneslandets öde då man i enad front har motsatt sig försöket till ett väpnat uppror, säger Putin vid samarbetsorganisationen SCO:s toppmöte, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

I sitt videoanförande tackar Putin de samlade ledarna – bland dem Kinas president Xi Jinping och Indiens premiärminister Narendra Modi – för deras "stöd". Det är oklart hur det stödet har sett ut eller uttryckts, men Kreml har allt sedan det uppmärksammade upproret velat påskina att det finns ett starkt stöd i omvärlden för Putin-regimen.

Annons

Ryssland utsätts för ett "hybridkrig" men kommer att stå pall alla former av sanktioner och "provokationer", låter den ryske presidenten meddela.

Xi och Modi är med

Videomötet hålls inom ramen för SCO (Shanghai Cooperation Organization), en samarbetsorganisation där Kina, Ryssland, Indien, Pakistan samt flera av de tidigare Sovjetstaterna i Centralasien ingår.

Organisationen har av experter beskrivits som en struktur som kan utvecklas till ett slags motvikt till Nato och västledda samarbeten. Men det är en brokig skara länder som ingår.

Putin har sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina sökt framhålla den asiatiska samarbetsorganisationen som ett "nytt maktcentrum" – i ett läge där större delen av västvärlden har vänt Ryssland ryggen.

Enligt den ryska medierapporteringen är Vladimir Putin hittills den ende av ledarna vid mötet som har fört Ukraina på tal.

Multipolär vision

I anförandet lyfter den ryske presidenten fram SCO som ett format där man kan bygga den "multipolära" världsordning som han länge har förespråkat, där en grupp stormakter ska anses ha sina exklusiva intressesfärer i världen. Den visionen har även Kina fört fram.

Vid mötet välkomnas Iran som en ny medlemsstat i SCO, vilket den ryske presidenten säger sig välkomna. Landet har ansökt om medlemskap sedan 2008, men kärnenergifrågan har varit ett stort hinder. Flera länder har varit skeptiska till att knyta an till ett land som är föremål för så omfattande sanktioner som Iran är.

I ett nästa steg bör även Belarus få ansluta sig till gruppen, anför Putin vidare, enligt ryska medier.

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko kom också till tals vid videomötet och sade sig då bland annat förespråka "bygget av en rättvis värld för alla stater".

Fakta: SCO

SCO (engelsk förkortning för Shanghai Cooperation Organisation) är en regional säkerhetspolitisk organisation i Asien.

SCO har sina rötter i sammanslutningen Shanghai Five, vilket var resultatet av ett möte 1996 mellan ledarna för Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan. Några år senare, 2001, anslöt sig Uzbekistan och organisationen antog sitt nuvarande namn. Sedan 2018 är Indien och Pakistan fullvärdiga medlemmar efter att ha varit observatörer i flera år. I juli 2023 blev Iran fullvärdig medlem.

Afghanistan, Belarus och Mongoliet har observatörsstatus i organisationen, medan Turkiet ingår som "dialogpartner".

SCO ägnar sig främst åt regional säkerhet, till exempel överenskommelser om att minska de militära styrkorna längs de gemensamma gränserna, och uppfattade terrorhot.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons