Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Psykologen tror på gräsrötternas kraft

Ångest är egentligen ett alldeles för starkt ord. Men när det handlar om klimatförändringarna är det, enligt psykologen Christer Engman inte bara av ondo att känna en viss oro. Tvärtom kan den känslan leda framåt och bevisa att en liten människa faktiskt kan göra stor skillnad.
Karlskrona • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Christer Engman är psykologen som engagerade sig i klimatfrågan för att han kände oro och ville minska sitt eget klimatavtryck. Han menar att alla människors små steg, till exempel att ta cykeln i stället för bilen, är viktiga för det stora hela.
Christer Engman är psykologen som engagerade sig i klimatfrågan för att han kände oro och ville minska sitt eget klimatavtryck. Han menar att alla människors små steg, till exempel att ta cykeln i stället för bilen, är viktiga för det stora hela.Foto: Staffan Lindbom

Som psykolog möter Christer Engman människor som har fastnat i negativa tankar om framtiden. Klimatförändringarna är ett typiskt sådant fenomen som gör att många människor känner stark oro och rentav hamnar i det tillstånd psykologin betecknar som ångest.

Ett skydd då är att intala sig att det negativa inte kommer att drabba den egna personen.

Annons

Dessutom är isbjörnar på smältande isflak och människor som tvingas fly från sina hem så långt bort att det går lätt att skjuta undan tanken på dem.

– Det är ett helt naturligt flyktbeteende som handlar om överlevnad. Det blev något helt annat när vi också kände av extremvädret och skogsbränder.

Ett annat sätt att hantera det jobbiga är att – som Christer Engman själv gjorde för några år sedan – bestämma sig för att göra något åt det.

Det är här han menar att när vi känner oro och skam kan det bli en drivkraft till förändring. Vi har förstått att vi är på fel väg och förbereder oss mentalt för att tänka på ett nytt sätt.

– Har vi ingen förmåga att känna skuld, skam, ångest, oro eller dåligt samvete har vi ju svårt att förändra vårt beteende till det bättre och se andras behov.

Men att spela på dessa känslor i klimatdebatten genom att skuldbelägga andra människor är, enligt Christer Engman, definitivt inte konstruktivt.

– Man kan aldrig lägga skulden på en enskild människa för att vi har den klimatkris vi har. Den är ett komplicerat samspel mellan individer, utveckling och världspolitik. Den beror inte på att jag gör en flygresa hit eller dit.

– Vi har som enskilda personer ingen skuld i klimatkrisen. Men vi har alla ett ansvar att göra något åt den.

Men att ändra invanda beteenden är svårt. Speciellt när det känns som att man måste göra en massa uppoffringar.

Vänder man däremot på problemet och visar att ett klimatsmart liv inte behöver vara sämre, då finns det enligt psykologen större chanser att människor börjar överväga att förändra sina liv.

Annons

Här har medierna ett stort ansvar, menar han.

– När det talas om det vi behöver göra är det med 80 procents katastroftermer. Vi behöver mer kommunikation kring den positiva förändringen. Allt som handlar om ett klimatsmart liv är ju sådant vi mår bra av; bättre mat, mer motion och friskare luft.

– Men man behöver kanske inte sätta upp så stora mål från början. Det är som att bygga ett hus. Då slänger man ju inte alla tegelstenar i en stor hög och hoppas att det ska hålla. Man bygger med en sten i taget.

Här menar Christer Engman att alla små steg är viktiga. Även om det på det stora hela kan verka trivialt att spara på plastpåsar, så gör det skillnad. Inte minst med tanke på att ett klimatsmart beteende ”smittar”.

– Det finns mycket forskning som visar att ett socialt samspel i positiv anda människor emellan är mycket effektivare för att skapa varaktiga beteendeförändringar än skrämselpropaganda.

– Och när man väl börjat spara plastpåsar, kanske det fortsätter med att man tar upp diskussionen om solpaneler i sin bostadsrättsförening.

Till alla som säger att loppet redan är kört, vill Christer Engman säga att vi visserligen inte kan göra något åt att Kina startar en massa kolkraftverk och att den politiska viljan till förändring tycks saknas.

– Men om man ser klimatkrisen utifrån fyra ben; företag, politik, forskning och gräsrötter så pågår det ständigt forskning om klimatet och det finns miljontals exempel på hur snabbt marknaden kan styras om när nya behov hos konsumenterna uppstår.

– Genom historien har det alltid funnits tidpunkter då man som individ kan öka eller minska lidandet. De kommer att finnas i framtiden också.

Greta Thunberg får världen att lyssna. Men det är ingen slump, enligt Karlskronapsykologen, att hon kom fram just nu.
Greta Thunberg får världen att lyssna. Men det är ingen slump, enligt Karlskronapsykologen, att hon kom fram just nu.Foto: Michael Kappeler
”Greta är oerhört viktig. Hon har förmodligen träffat fler statsmän än vad vår egen statsminister har gjort.”

Att Greta Thunberg har hamnat i världspolitikens rampljus just nu är, enligt Christer Engman, ingen slump. Hon kom fram vid just en sådan tidpunkt, efter de paradoxala åren 1989-2017 då oron gick ner samtidigt som kunskapen om klimatförändringarna ökade.

Annons

Nu är klimatet en av de frågor som oroar mest. Och precis som bilden av en död pojke på en grekisk badstrand väckte så mångas engagemang i flyktingkrisen och en napalmbränd flicka ändrade synen på Vietnamkriget, ser Christer Engman en ung men förvånansvärt kunnig svensk tjej skapa ett engagemang utöver det vanliga.

– Greta är oerhört viktig. Hon har förmodligen träffat fler statsmän än vad vår egen statsminister har gjort, säger han.

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons