Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Psykolog: Så klarar du sommarlovet med barn

Semester och sommarlov innebär mer tid för varandra – men när ledigheten inte når upp till förväntningarna riskerar den tiden att fyllas av bråk och tjafs, menar psykologen Anna Bennich.
– Vi är ännu mer på varandra med irritationer och gnäll, säger hon.
Relationer • Publicerad 13 juli 2023
Syskon som bråkar. Arkivbild.
Syskon som bråkar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Anna Bennich är psykolog, psykoterapeut och författare.
Anna Bennich är psykolog, psykoterapeut och författare.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det är gummistövlar som är för små, syskon som bara bråkar och föräldrar som tvingas spela “finns i sjön” tusen gånger per dag, fortsätter hon.

Anna Bennich rekommenderar att man före semestern sätter sig ner och pratar om förväntningar och eventuella orosmoln. Då kan man diskutera vad som fungerade förra sommaren och vad som inte gjorde det – och vad man har för förväntningar och önskemål på årets sommarsemester.

Annons

– En källa till besvikelse och konflikter är när det blir en alltför stor skillnad mellan vad vi förväntar oss och hur det egentligen blir. När vi redan är frustrerade och trötta så blir vi inte heller så bra problemlösare. Det är bättre att tänka mer klart kring saker innan.

Påfrestande närhet

Bara för att det är sommar så försvinner inte syskonbråk eller gräl mellan föräldrar. De kanske till och med blir fler med mer tid med varandra. De höga förväntningarna riskerar att krossas och besvikelsen bli total.

– Vi är inte vana att leva inpå varandra dygnet runt i flera veckor och det är klart att det riskerar att bli en påfrestning för många, säger Bennich.

Under året styrs vardagen till stor del av rutiner som ofta är hjälpsamma, konstaterar Anna Bennich. Man går upp på morgonen, hämtar och lämnar på förskola, handlar mat, lagar mat, kör till träningar. På sommaren är alla i stället lediga och vardagsrutinerna finns inte.

– Det är mysigt med mer tid med varandra, men det kan också vara en utmaning att inte ha de där rutinerna att hålla oss till. Vem tar melliset? När ska vi gå upp? När ska ungarna gå och lägga sig? Vi ställs inför fler nya situationer och beslut, och det drar energi av oss. I det kan det också uppstå en del konflikter.

"Tid för reflektion"

Anna Bennich menar att det är vanligt att planerna för sommarsemestern går per automatik. Att vi gör som vi alltid gjort trots att det kanske inte fungerar så bra.

– Att vi ofta gör saker per automatik handlar till stor del om att det är enklast så. Det krävs alltid tid och energi att tänka ut nytt och fatta nya beslut. Men ibland krävs tid för reflektion. Vad funkar för oss i vår familj, om vi inte utgår ifrån vad vi förväntas göra? Ur de frågorna kan vi kanske få lite hjälpsam information.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons