Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Massavhopp av lankesiska ministrar

Den politiska krisen i Sri Lanka tog en ny vändning på söndagen när 26 ministrar sent på söndagen hoppade av regeringen.
Sri Lanka • Publicerad 3 april 2022
Polis bevakar en protest mot regeringen i Sri Lankas största stad Colombo på söndagen.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Bara president Gotabaya Rajapaksa och hans äldre bror, premiärminister Mahinda Rajapaksa, är nu kvar i den politiska ledningen.

Massavhoppet kom efter ett sent möte på kvällen där hela regeringen enligt utbildningsminister Dinesh Gunawardena avgick för att ge presidenten större möjligheter att med en ny uppsättning ministrar få bukt på den ekonomisk krisen.

Annons

Bland de som lämna in sina avskedsansökningar finns ytterligare tre personer från klanen Rajapaksa.

Önationen har den senaste tiden skakats av landets värsta ekonomiska kris på sju decennier, som president Gotabaya Rajapaksa inte anses kunna ha hanterat.

Efter stora protester i veckan som gick införde presidenten nattligt utegångsförbud, vilket under helgen förvandlades till undantagstillstånd. Men tusentals rapporteras ha ignorerat detta och fortsatt demonstrera på gatorna.

Krisen innebär bland annat att Sri Lanka, som har en stor statsskuld, inte kan importera tillräckligt med kol eller olja för att hålla igång de fossileldade generatorerna. Sedan början av mars har elen stängts av i sju timmar varje dygn.

Mer än 40 procent av Sri Lankas el kommer från vattenkraft, men vattennivåerna är nu ovanligt låga till följd av uteblivna regn.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons