Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Protesterande tv-reportern får tyskt jobb

Marina Ovsjannikova, den ryska tv-journalisten som i direktsändning protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina, har fått ett nytt journalistiskt uppdrag – av en tysk tidning.
Tyskland • Publicerad 11 april 2022
Marina Ovsjannikova genomför sin protest i direktsänd rysk tv.
Marina Ovsjannikova genomför sin protest i direktsänd rysk tv.Foto: Handout/AFP/TT

Tidningen Die Welt meddelar att Ovsjannikova på frilansbasis ska skriva för den om Ryssland och Ukraina och även göra inslag för tidningens tv-kanal.

Ovsjannikova "försvarade de allra viktigaste journalistiska principerna trots hotet om repressalier från staten", skriver chefredaktören Ulf Poschardt i ett uttalande.

Annons

Själv skriver hon i sin första text för tidningen att:

"Mitt liv kan delas upp i ett före och ett efter. Det kom en gräns där moraliska principer blev viktigare än välbefinnande, ro i själen och ett ordnat liv. Kriget i Ukraina blev en vändpunkt där tystnad inte längre var ett alternativ."

Det var för en månad sedan som Marina Ovsjannikova mitt under en sändning av kvällsnyheterna i statliga ryska Kanal 1 i Moskva klev in i studion och höll upp ett plakat bakom nyhetsankarets rygg. På plakatet stod bland annat budskapet "Stoppa kriget. Tro inte på propaganda. De ljuger för dig".

Protestaktionen har gjort henne känd över hela världen.

Ovsjannikova greps och förhördes efter aktionen, och dömdes till böter på omkring 2 700 kronor. Trots att hon erbjöds asyl i Frankrike har hon vägrat lämna Ryssland.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons