Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

PRO vill ha besked från regeringen

Hjälp även till pensionärer i form av skattesänkningar.
Det vill nu Pensionärernas riksorganisation (PRO) se från regeringen efter dagens besked om nytt jobbskatteavdrag.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2023
PRO vill ha klara besked för sina medlemmar i skattefrågan. Arkivbild
PRO vill ha klara besked för sina medlemmar i skattefrågan. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Låg- och medelinkomsttagare är i fokus för den elva miljarder stora satsningen på ett nytt jobbskatteavdrag i höstens budget.

Det var finansminister Elisabeth Svantesson och statsminister Ulf Kristerssons besked på dagens pressträff. Hur det blir för en en helt annan målgrupp – pensionärerna – är fortfarande oklart.

Annons

– Vi kommer att återkomma med besked om pensionerna, sade Svantesson.

– Det förvånar mig att Elisabeth Svantesson inte kan ge ett tydligt besked om vad som ska hända här. Vi tycker att det borde vara en självklarhet att om man går vidare med en skattesänkning för löntagare ska det vara samma för pensionärer, säger Joel Stade, sakkunnig vid PRO.

Varit tydliga

Han lyfter att PRO i ett remissvar angående förslag om sänkt skatt på arbetsinkomst och pensioner varit tydliga med behovet.

– Vår uppmaning till regeringen var att att inte göra stora skattesänkningar då pengarna behövs till välfärden men vi var också tydliga med att om man sänker skatten i form av jobbskatteavdraget så måste man kompensera pensionärerna då vår uppfattning är att pension är uppskjuten lön.

Regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson lyfte i samband med presskonferensen att den höga inflationen, 9,3 procent enligt KPI-måttet i den senaste mätningen, bidrar till urholkad köpkraft och att reallönerna sjunkit ordentligt.

Lika illa

Joel Stade, påpekar dock att situationen är minst lika illa för pensionärer utifrån att inkomstpensionens höjning vid årsskiftet på långa vägar inte motsvarar inflationstrycket:

– Använder man det (inflationen) som argument för att sänka skatten för löntagare så gäller det argumentet i lika stor grad för pensionärer, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons