Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

PRO: Besvikna och upprörda över beskedet

Regeringen föreslår höjd pension och lägre skatt för pensionärer – men pensionärsorganisationerna är inte imponerade.
Ekonomi • Publicerad 18 september 2020
Christina Tallberg, ordförande i PRO, är kritisk till att skatteklyftan mellan pensioner och löner tas bort först 2023.
Christina Tallberg, ordförande i PRO, är kritisk till att skatteklyftan mellan pensioner och löner tas bort först 2023.Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Pensionärernas riksorganisation, PRO, välkomnar regeringens besked om att pensionärerna får mer i plånboken under nästa år.

– Det är ett viktigt och nödvändigt första steg mot en höjd allmän inkomstpension. Vi ser att man måste höja pensionerna för att man ska kunna leva ett bra liv, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Annons

Förslaget kan ge högst 600 kronor i månaden till personer med inkomster mellan 11 000 och 14 000 kronor från allmän pension. Något som kan betyda mycket för gruppen, enligt Christina Tallberg.

– Men det måste också komma in mer pengar i pensionssystemet, och det är nödvändigt att gå vidare och se över hela pensionssystemet. Nu lappar och lagar man lite för mycket.

"Mycket kritiska"

Samtidigt meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) att pensionärer ska gynnas av skattesänkningar redan vid årsskiftet, enligt regeringens förslag. Siktet är inställt på att skillnaden i beskattning mellan pensionärer och andra kommer att vara helt borta den 1 januari 2023.

Det ställer sig PRO kritiska till.

– Vi är mycket, mycket kritiska till att klyftan mellan pensioner och löner inte tas bort förrän 2023. I PRO har vi jobbat stenhårt sedan 2007 för att få bort den. Vi blev egentligen utlovade att den skulle vara borta 2020, sedan trodde vi 2021, säger Christina Tallberg och tillägger:

– Men nu ska vi ännu en gång vänta på det ska tas bort.

Tallberg kallar det en "viktig principiell fråga".

– Vi ska inte betala mer i skatt än vad löntagare gör för samma belopp. Vi är djupt besvikna och upprörda.

Tillägget en kortsiktig lösning

Även organisationen SPF Seniorerna resonerar liknande. Det är bra att den högre skatten på pensioner avskaffas – men det sker för långsamt, menar de.

Pensionstillägget kallar de för "en kortsiktig lösning" och menar att det är långt ifrån tillräckligt.

Annons

"De olika åtgärder som politiken företagit, som skattelättnader eller pensionstillägget, gör dock liten skillnad och kommer inte till botten av problemet. Detta lappande-och-lagande måste få ett slut. Därför måste också åtgärder göras där problemen finns, i den sjunkande allmänna pensionen. Allt annat är egentligen kosmetika. Det måste synas i pensionskuvertet att man har arbetat, i dag är detta respektavstånd mycket litet", säger förbundsordförande Eva Eriksson i ett pressmeddelande.

Fakta: Regeringens pensionsförslag

Förslaget om höjt pensionstillägg bygger på en uppgörelse i den så kallade pensionsgruppen, där förutom den rödgröna regeringen även stödpartierna C och L samt oppositionspartierna KD och M finns med.

Förslaget kan ge som högst 600 kronor per månad till personer med inkomster mellan 11 000 och 14 000 kronor från allmän pension. Men det ger även ett något lägre tillägg till andra grupper med pensionsinkomster upp till 17 000 kronor.

Samtidigt ska pensionärer gynnas av skattesänkningar vid årsskiftet, enligt regeringens förslag. Siktet är inställt på att skillnaden i beskattning mellan pensionärer och andra kommer att vara helt borta två år senare, den 1 januari 2023, enligt Magdalena Andersson.

Planen är att pensionstillägget ska börja betalas ut om ett år, i september 2021. Det beräknas kosta staten cirka två miljarder 2021 och öka till 6 miljarder 2022 och 5,7 miljarder 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons