Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Prischock ökar risken bland elbolag

Det senaste halvårets ovanligt höga elpriser ökar riskerna för finansiella problem bland elbolag.
Men konkursrisken är ändå liten, bedömer branschföreningen Energiföretagens expert.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2021
Riskerna för lönsamhetsproblem ökar bland elbolagen när elpriserna skenar, enligt en branschexpert. Arkivbild
Riskerna för lönsamhetsproblem ökar bland elbolagen när elpriserna skenar, enligt en branschexpert. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg / TT

Elleverantörer runt om i Europa har börjat få problem att hantera pristopparna på elmarknaden, enligt Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen.

Knäckta av åtaganden

I veckan kom besked om att ett andra belgiskt elbolag, Vlaamse Energieleverancier, tvingats i konkurs av den senaste tidens prislyft. Fyra nederländska bolag har också gått omkull i vad som i branschen beskrivs som en priskris.

Annons

Värst drabbade är dock brittiska elbolag. I Storbritannien har 25 elbolag knäckts på kort tid av åtaganden om att leverera el till reglerade prisnivåer till ekonomiskt utsatta hushåll – till priser som ligger väsentligt lägre än vad elen faktiskt kostar att köpa in.

Men så funkar det inte i Sverige.

– Vi i Sverige har ju ett socialförsäkringssystem som tar hand om detta, så svenska elbolag kan föra över mer av ökade kostnader på kund, säger Thorstensson.

Den el som säljs till fasta priser till svenska kunder har oförändrat pris oavsett prisrörelser på elmarknaden, normalt upp till tre år.

Elbolagen som säljer avtal med fasta priser har i sin tur i stor utsträckning prismässigt säkrat framtida leveranser av el på nivåer som gör de fasta priserna som slutkunderna betalar lönsamma. Denna typ av kontrakt kan bolagen köpa på den så kallade terminsmarknaden.

De rörliga priserna – om man bortser från de få avtalen med timpris som tecknas – beräknas i sin tur i regel på ett månadssnitt. Priset räknas då fram i efterhand och täcker därmed eventuella pristoppar under den aktuella månaden.

Men helt riskfritt för elbolagen är det inte i Sverige heller. Inte när priserna skenar uppåt under längre perioder, enligt Thorstensson.

– Elbolagen står ändå med så kallad volymrisk och profilrisk, säger han.

Väldigt stor risk ekonomiskt

Det handlar förenklat om att elbolagen inte på förhand kan veta hur mycket el du kommer att använda och när du kommer att använda den på dagen. Det innebär att elbolagen i trängda lägen med ökad konsumtion kan tvingas köpa in extra el till höga prisnivåer.

– De priserna vi har nu, som är ovanligt höga, gör att volymrisken och profilrisken är väldigt stor rent ekonomiskt, säger Thorstensson.

Annons

– De här prisnivåerna kommer att tära på företagens ekonomier. Det går inte att bortse från, tillägger han.

Men han vill inte spekulera i hur utbrett problemet är bland medlemsföretagen.

– Det här är affärshemligheter. Vi som branschförening har ingen inblick alls i hur deras portföljer ser ut, hur de har säkrat sina elpriser eller vilka finansiella muskler de har, säger Thorstensson.

Fakta: Kan tvingas ta anvisat elavtal

Om ett elbolag går i konkurs stadgar ellagen att nätföretaget fortsätter leverera el i dina uttag, men då med ett anvisat avtal från en leverantör nätföretaget väljer.

De anvisade avtalen är normalt inte särskilt attraktiva prismässigt för slutkunderna, utan ses som en brygglösning så att slutkunden får el under tiden de letar upp ett nytt elavtal från den leverantör de vill ha.

Ett anvisat elavtal brukar i regel även tilldelas hushåll som flyttar in i en ny bostad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons