Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Positiva vaccinnyheter ger kurslyft

New York-börsen lyfter något i förhandeln. Nya besked kring Pfizers vaccin och omikron-varianten, ger visst stöd åt aktiemarknaden.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2021
En kvinna i London får en dos av Pfizers vaccin.
En kvinna i London får en dos av Pfizers vaccin.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Efter att under dagen visat på en ljummen inledning och till och med nedåtgående kurser steg såväl tekniktunga Nasdaqs kompositindex som breda S&P 500 i förhandeln. Drygt en timme innan handeln är i gång är ledande index svagt uppåt. Uppgången kopplas till nya data som presenterats av Pfizer/Biontech. I ett pressmeddelande skriver företaget att en tredje påfyllnadsdos bedöms neutralisera omikron-varianten av viruset.

Två doser av vaccinet ska fortfarande ge ett skydd mot allvarliga sjukdomar men en tredje dos bedöms ge 25 gånger bättre skydd.

Annons

"Även om två doser av vaccinet fortfarande ger skydd mot allvarliga sjukdomar kopplade till omikron, är det tydligt av dessa preliminära data att skyddet maximeras med en tredje dos av vårt vaccin", säger Pfizers vd Albert Bourla i ett uttalande.

Medan Pfizers aktie lyfter 0,8 procent gynnas framförallt resesektorn av de nya beskeden.

Företaget uppger att man den 25 november inledde arbetet med att framställa en utvecklad variant av covid-vaccinet med fokus på omikron. Bolaget skriver att man utifrån tidigare erfarenhet hoppas kunna leverera den versionen av vaccinet i mars 2022 .

När den nya omikron-varianten upptäcktes i Sydafrika gav det en omedelbar effekt på aktiemarknaden med kraftigt fallande kurser. Samtidigt som den har spridits till mer än ett 50-tal länder har dock marknaden återhämtat sig i takt med att de ekonomiska konsekvenserna bedöms som mindre än vad som inledningsvis befarades.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons