Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Poliser utreds i högerextrem chattskandal

Flera poliser finns bland 50 personer som utreds, misstänkta för olagliga inlägg i högerextrema chattgrupper i Tyskland.
"Det överskrider klart gränserna för gott omdöme och är sannolikt också straffbart", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.
Tyskland • Publicerad 8 november 2022
50 personer utreds för olagliga inlägg i högerextrema chattgrupper i Tyskland, bland dem flera poliser. Arkivbild.
50 personer utreds för olagliga inlägg i högerextrema chattgrupper i Tyskland, bland dem flera poliser. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Bilder på hakkors och antisemitiska, rasistiska och diskriminerande meddelanden ska ha delats i chattar som utreds i det fall där fyra poliser, en före detta polispraktikant och två tjänstemän från den federala polisen finns bland de misstänkta, rapporterar tyska medier.

Enligt åklagarmyndigheten handlar det i första hand om hatretorik och användning av symboler för grundlagsstridiga organisationer. Den slutliga brottsrubriceringen är inte fastställd.

Annons

En av poliserna har stängts av, hans lön har halverats och ett uppsägningsärende har inletts, enligt inrikesdepartementet i delstaten Rheinland-Pfalz.

Samtidigt pågår disciplinära förfaranden mot tre andra poliser.

– Nazistiska symboler, antisemitiska, rasistiska och diskriminerande uttalanden är frånstötande och oacceptabla, sade delstatens inrikesminister Michael Ebling (SPD), på måndagen.

– Sådana tankar hör inte hemma i polisstyrkan i Rheinland-Pfalz.

Under sommaren 2021 avslöjades ett annat fall där 49 poliser i aktiv tjänst deltagit i högerextrema chattgrupper i Frankfurt. Även där hade det bland annat delats bilder på nazistiska symboler.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons