Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen: Varken olycka eller brott bakom fall

Polisens bild av händelsen i Uppsala konserthus har klarnat. Det var varken ett brott eller en olycka när två män dog efter att en av männen fallit från hög höjd.
Olyckor • Publicerad 3 november 2021
Blommor och ljus vid Uppsala konserthus på onsdagen.Foto: Christine Olsson/TT
Händelsen i Uppsala konserthus utreds som vållande till annans död.Foto: Christine Olsson/TT
Polisen fortsätter att utreda händelsen i Uppsala konserthus under tisdagskvällen.Foto: William Brunius/TT

– Bilden är att det inte var en olyckshändelse som gjorde att mannen föll. Det finns heller inget som tyder på att mannen velat skada andra, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg till UNT.

Det var strax före klockan 19 under tisdagskvällen som en man i 80-årsåldern föll från hög höjd i Uppsala konserthus och då träffade en man i 60-årsåldern som befann sig i foajén. Båda omkom.

Annons

Tidigare uppgifter om att även en kvinna skadades när mannen föll tillbakavisas nu av polisen, rapporterar UNT och Sveriges Radio.

"Många vittnen"

Ett stort antal personer befann sig på platsen och polisen har pratat med ett stort antal personer som gett en god bild av händelseförloppet.

– Det finns mycket material att jobba med och många vittnen, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson polisregion Mitt.

En anmälan om vållande till annans död och vållande till kroppsskada upprättades under tisdagskvällen, men polisen sa redan då att man inte hade någon anledning att tro att ett brott låg bakom mannens fall.

Enligt polisen kommer också anmälan fortsättningsvis att omfatta endast den första rubriceringen.

– Enligt vår jourundersökningsledare kommer rubriceringen "vållande till kroppsskada" inte finnas kvar i förundersökningen. Men den första rubriceringen "vållande till annans död" har ju med att göra att mannen i 60-årsåldern avled av att han blev träffad av den andra mannen, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

"Personal agerade proffsigt"

Omkring 1 000 personer befann sig i konserthuset under tisdagskvällen för att se Abba-hyllningskonserten "Thank you for the music" med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Efter händelsen utrymdes byggnaden och en intern krisgrupp sammankallades av Uppsala Konsert och Kongress.

Enligt Henrik Lillsjö, vd och konstnärlig ledare för konserthuset, kommer man att fortsätta att hålla stängt under återstoden av arbetsveckan med anledning av gårdagens händelse.

– Vi är chockade och medtagna i situationen och våra tankar går självklart också till de avlidna och deras anhöriga. Vår personal på plats har varit med om något man hoppas aldrig behöva uppleva. Och i denna fruktansvärda händelse har de agerat föredömligt och oerhört proffsigt, vilket jag verkligen vill lyfta, säger han.

Annons

Enligt Henrik Lillsjö följer man från konserthusets sida de riktlinjer som råder för verksamheten, och hänvisar frågor om fastigheten till fastighetsägaren.

– Nu kommer vi att fokusera all vår kraft och lägga alla våra resurser på att stötta våra medarbetare och andra som har berörts av den här händelsen, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons