Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen om nya verktyget: Kommer bli spetsigare

Regeringen har fattat beslut om att intensifiera gränskontrollerna i Sverige. Samtidigt har en lagändring nyligen gett polisen ökade befogenheter.
– Sammantaget kommer vi att bli spetsigare, säger Mats Berggren, chef för gränskontroller vid polisområde Syd.
Inrikes • Publicerad 3 augusti 2023
På tisdagen meddelade regeringen att Sveriges gränskontroll ska intensifieras med anledning av det försämrade säkerhetsläget. Arkivbild.
På tisdagen meddelade regeringen att Sveriges gränskontroll ska intensifieras med anledning av det försämrade säkerhetsläget. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

I tisdags meddelade regeringen att Sveriges gränskontroll ska förstärkas med anledning av det försämrade säkerhetsläget.

– Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott eller för att agera i strid med svenska säkerhetsintressen, sade statsminister Ulf Kristersson i samband med en pressträff.

Ökar med 25 procent

Annons

Beslutet kommer enligt Mats Berggren inte att innebära någon större skillnad för vanliga resenärer.

– Gemene man kommer nog bara märka av att det ibland är fler poliser. Men det betyder inte att gränskontroller inte prioriteras, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att fokusera vårt arbete mot gränserna i högre utsträckning. Vi har ju inte hundraprocentiga gränser mellan Schengenländerna så det vi pratar om är selektiva kontroller.

I maj fattades ett beslut om att tillfälligt återinföra så kallade inre gränskontroller – alltså bevakningen av Sveriges gränser mot övriga Schengenländer – vilket gäller till november. Enligt beslutet ska dessa gränskontroller öka med 25 procent.

Inga nya pengar

I tisdags trädde även en tidigare beslutad lagändring i kraft, som ger polisen ökade befogenheter i gränsnära områden. Lagändringen innebär bland annat att polisen lättare kan genomföra kroppsvisitationer och genomsöka fordon.

– För vår del är det en fördel. De utökade befogenheterna innebär att vi kommer att kunna utföra vårt arbete på ett enklare sätt, och nu har vår uppdragsgivare dessutom gett oss en tydlig inriktning, säger Mats Berggren.

Polisen kommer dock inte att få några nya pengar för att intensifiera gränskontrollerna, uppger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Vi skjuter inte till pengar nu, utan det finns anslaget redan i budgeten för 2023, säger hon.

TT: Statsministern talade om att personer med svag koppling till Sverige inte ska komma hit. Vad betyder det?

– Vi vet redan i dag att det finns många som befinner sig i Sverige som inte bör vara här. De är här av fel syften och kanske inte ens får vara här och begår kanske dessutom brott. Då är det viktigt att vi sätter ännu hårdare tryck på polisen så att man faktiskt ser till att göra kontroller så att man kan finna de personerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons