Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen måste åtgärda brister – annars böter

Polisen får två månader på sig att ordna upp organisationen efter polischef Mats Löfvings död, annars väntar böter.
Samhälle • Publicerad 5 september 2023
Regionpolischef Mats Löfving vid en pressträff i oktober 2021. Arkivbild.
Regionpolischef Mats Löfving vid en pressträff i oktober 2021. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Arbetsmiljöverket förelägger polisen vite på 150 000 kronor för hanteringen av polischefen Mats Löfving.

– Vi har i dag fattat beslut om föreläggande, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket och fortsätter:

Annons

– Polisen har nu fram till den 15 november på sig att åtgärda det vi påpekat, annars blir det vite.

De tre punkterna är att "motverka risker för kränkande särbehandling", "kunskaper och förutsättningar att förebygga kränkande särbehandling" samt "krisstöd".

Skarp kritik

Det var den 22 februari i år som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut samt rekommenderat att han skulle avskedas.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.

Polisförbundet och polisens nationella och regionala skyddsombud har tidigare riktat skarp kritik mot hanteringen av personalärendet kring Mats Löfving och presskonferensen som föregick hans död.

Polisutredningen av dödsfallet har tidigare visat att det är "uteslutet att någon annan person" orsakade Löfvings död.

"Saknas förutsättningar"

Arbetsmiljöverket skriver i beslutet att det psykiska omhändertagandet inte varit tillräckligt i samband med exempelvis presskonferenser och offentliggörandet av den externa utredningen.

Vidare skriver verket att polisen aldrig undersökte eller bedömde riskerna i den sociala arbetsmiljön och att myndigheten därför inte vidtagit åtgärder för att minska risken för kränkande särbehandling.

Att polisen inte gjort riskbedömningar, menar Arbetsmiljöverket, beror på att arbetsledare och chefer inte har tillräcklig kunskap för att förebygga och hantera särbehandling eller att det saknas förutsättningar att applicera kunskaperna i verksamheten.

Scholander säger att polisen redan påbörjat arbetet efter de brister som Arbetsmiljöverket påpekat och att hon har "goda förhoppningar" om att åtgärderna kan vara fixade till 15 november.

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.

1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, men inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons