Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen: Kan innebära eskalering om vi går in

Ett fåtal människor låg bakom våldsamheterna i Rosengård.
Trots det greps ingen misstänkt på plats – allt enligt polisens särskilda taktik vid oroligheter.
– Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.
Brott • Publicerad 4 september 2023
Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, träffade journalister dagen efter de våldsamma upploppen i bland annat stadsdelen Rosengård.
Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, träffade journalister dagen efter de våldsamma upploppen i bland annat stadsdelen Rosengård.Foto: Johan Nilsson/TT

Uppbrända bilar, ett brandhärjat garage och stenkastning mot polis. Malmöstadsdelen Rosengård drabbades – precis som under påskhelgen i fjol – av ett våldsamt upplopp under söndagskvällen och natten mot måndag. Detta efter en koranbränning i en annan del av staden.

– Vi bedömer att det är fler åskådare än vad det är våldsverkare, men de är ju väldigt arga och bestämda i sitt uppdrag. Därför blir det en farlig situation, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Taktiska avvägningar

Annons

Hon säger att det rör sig om 10–15 personer som ska ha varit drivande vid de olika oroligheterna under kvällen, men att det kan röra sig om fler totalt sett. Runt 200 personer ska mest ha agerat som åskådare.

Trots att det rör sig om ett fåtal drivande grep inte polis någon misstänkt gärningsman på plats.

– Vi gör taktiska avvägningar hela tiden kring vad som är lämpligt. Det viktiga för oss är att dokumentera och identifiera. Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in. Vår polispersonal har gjort korrekta bedömningar som jag ser det, säger Stenkula, som var kommenderingschef för insatsen.

TT: Vad innebär den särskilda polistaktiken mer konkret?

– Att vi har en stark insatsledning. Vi jobbar strikt med metoder som vi jobbat med länge, som personalen känner sig trygg med. Vi har särskild utbildad personal, särskild utrustning och fordon är en del av konceptet.

Enligt Stenkula är det ingen ny metod. Den användes även under de så kallade påskupploppen i fjol.

Snabbt förlopp under påsken

TT: Varför var det en värre situation under påskupploppen i fjol?

– Därför att förloppet gick väldigt snabbt. Vi hade väldigt få indikationer på att det skulle bli oroligheter under kvällen (i påskas). Vi var inte lika förberedda, säger Stenkula.

Upploppen under söndagen skedde efter att Salwan Momika bränt en koran under en tillståndsgiven allmän sammankomst vid Värnhemstorget i Malmö tidigare under dagen.

– Vi fick tidigt under den allmänna sammankomsten veta på sociala medier att man var missnöjd med vår tillståndsgivning och att man skulle skapa oroligheter i olika områden i Malmö, säger Petra Stenkula.

Fakta: Detta har hänt

Under söndagen genomförde Salwan Momika en allmän sammankomst vid Värnhemstorget i Malmö där han brände en koran. Ett våldsamt upplopp skedde när personer bröt sig igenom avspärrningarna.

Tre personer greps, men en släpptes på fri fot. Två män – 23 och 34 år gamla – är anhållna misstänka för anstiftan till våldsamt upplopp.

Under eftermiddagen meddelade polisen att man kommer att övervaka stadsdelen Rosengård med drönare. Beslutet om kamerabevakning gäller till klockan 23.00 på tisdagen.

Under söndagskvällen bröt oroligheter i Rosengård. Stenar kastades mot poliser och polisfordon, bilar brändes upp och en brand startades i ett bilgarage.

Strax efter klockan 03.00 natten mot måndag meddelade polisen att det hade lugnat ner sig i stadsdelen.

Polisen har upprättat anmälningar om våldsamt upplopp både vid Värnhemstorget och i Rosengård samt exempelvis flera fall av sabotage mot blåljusverksamhet och grov mordbrand för händelsen i garaget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons