Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisen har fått tips om krigsbrott i Ukraina

Polisen i Sverige har fått in uppgifter om krigsbrott från personer på flykt från Ukraina. Och i dagarna börjar jobbet med att förhöra personer som uppgett att de vill dela med sig av vad de har sett, rapporterar
Ukrainakriget • Publicerad 15 april 2022
Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid Polismyndigheten. Arkivbild.
Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid Polismyndigheten. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sedan en dryg vecka står 15 utredare hos polisens krigsbrottsgrupp redo att ta emot ögonvittnens berättelser om vad som har skett i Ukraina. Och nu har uppgifter börjat komma in till polisen, som genom bland annat broschyrer på ukrainska och ryska till flyktingar vid svenska gränserna försöker få personer att kontakta svensk polis vid erfarenheter av misstänkta krigsbrott.

– Vi har fått in vissa uppgifter och vi kommer väl inom kort att påbörja förhör, säger säger Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid Polismyndigheten, till Ekot.

Annons

Vad det rör sig om vill hon inte gå in på, men hon säger att det handlar om att hålla förhör med många personer av vilka en del kan vara brottsoffer och målsägare som har gjort olika iakttagelser.

Svenska åklagare inledde redan för några veckor sedan en förundersökning om grov krigsförbrytelse.

Det är en så kallad strukturell förundersökning, utan någon utpekad misstänkt, som startats för att så snabbt som möjligt kunna samla in bevisning som kan finnas i Sverige och som i framtiden kan komma att användas i rättsprocesser här eller i en annan stats domstol, eller i en internationell domstol som exempelvis Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons