Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen får 500 miljoner extra i år

Regeringen föreslår 500 miljoner kronor mer till polisen för i år.
Pengarna ska täcka ett beräknat underskott för 2021.
Politik • Publicerad 8 september 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild
Inrikesminister Mikael Damberg (S). ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

– Vi vill inte tappa momentum i polisens tillväxtfas. Därför tillskjuter vi de här pengarna, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Polisen uppgav i början av augusti att man såg framför sig ett ekonomiskt underskott på en halv miljard kronor 2021.

Annons

Som orsak angavs att antalet polisanställda ökat snabbare än beräknat, ökade kostnader för gränsbevakning och en ökad semesterlöneskuld.

Polisen uppgav dock att man kunde hantera situationen genom den så kallade anslagskrediten, eftersom polisen redan utlovats resursökningar för 2022.

500 miljoner extra

Men regeringen vill nu ändå ge 500 miljoner kronor extra i anslag för innevarande år.

– Resultatet om Polismyndigheten hade behövt hantera underskottet på egen hand blir ju att man hade behövt täcka halv miljard-underskottet från nästa års verksamhet, säger Damberg.

– Då hade expansionen, till exempel ytterligare nyanställningar eller andra insatser behövts skjutas på.

Förutom tillskottet för 2021 väntas regeringen inom kort presentera fler budgetsatsningar på rättsväsendet i budgetpropositionen för 2022.

Når målet?

Det övergripande målet är 10 000 fler polisanställda 2024 jämfört med 2015.

Damberg litar på att polisen klarar att nå det målet även om det ibland ifrågasätts om målet kommer att nås.

– Nu har vi kommit till 7 000 av de 10 000 och vi har sista fasen kvar. Det kommer att handla om väldigt många poliser som kommer att ta tjänst runt om i Sverige varje halvår, så vi ska nå målet.

Enligt justitiedepartementets beräkningar kommer Sverige år 2024 att ha 2,44 poliser per tusen invånare 2024 om polismålet nås.

Annons

Mellan 2010 och 2017 sjönk antalet från 2,16 till 1,95, enligt departementets siffror.

"Mörk månad"

Damberg kommenterar också statistiken över gängkriminella skjutningar hittills i år. Skjutningarna ligger fortfarande något lägre än förra året, men antalet döda, 35 personer, är fler. Bara i augusti dödades 10 personer.

– Det är en väldigt mörk månad. Hela sommaren har varit på en högre nivå. Vi började året på en lägre nivå, säger Damberg.

Han tror att det kan bero på att polisen varit väldigt offensiva mot gängen under året, men att det nu uppstått en kamp inom gängen om vem som ska ersätta de ledare som sitter inlåsta.

– Det är helt rätt att fortsätta hårt mot gängen, men vi kan konstatera att den här sommaren varit väldigt präglad av skjutningar, säger Damberg

– Jag ser fortfarande att varje kriminell som sitter i fängelse är en seger för samhället.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons