Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

PST tror att fler var inblandade i Oslodåd

Polisen ber alla som var i området för dödsskjutningarna i Oslo natten till lördagen att kontakta polisen. Det kan fortfarande inte uteslutas att den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour hade medhjälpare.
Norge • Publicerad 29 juni 2022
Polisen ber om tips och bilder i samband med dödsskjutningarna i Oslo natten till lördagen. Arkivbild
Polisen ber om tips och bilder i samband med dödsskjutningarna i Oslo natten till lördagen. ArkivbildFoto: Snorre Schønberg/NTB/TT

Säkerhetstjänsten PST tror att fler personer var involverade i dödsskjutningarna i lördags.

– Jag kan naturligtvis inte ge mig in på vem, men vi har personer i vårt fokus som vi menar var involverade i terrorhandlingen. Det är de personerna som vi är ute efter, säger chefen för PST Roger Berg till TV2.

Annons

Oslopolisen vet att det finns flera personer som har tagit bilder och filmat i samband med dådet och ber dem att gå in på polisens hemsida och ladda upp bilderna.

– Vi är fortfarande beroende av tips, säger Børge Enoksen, Oslopolisens förundersökningsledare.

Polisen har skapat sig en bild om vad som hände vid dådet, men vet fortfarande inte om Matapour haft medhjälpare.

– Vi är säkra på att den misstänkte själv stod bakom angreppet. Men vi har inte kunnat fastställa om han kan ha haft medhjälpare och samarbetat med andra i förväg, säger Enoksen.

Matapour har hittills inte velat låta sig förhöras av polisen om de spelar in förhöret. Han påstår sig vara rädd för att inspelningarna ska manipuleras. Därför har polisen erbjudit sig att genomföra förhören utan ljud- och bildupptagning, men även det har han avvisat.

PST sänkte på onsdagen hotbilden från extraordinär till hög, den näst högsta nivån.

Två personer dödades och 21 skadades vid dådet. Zaniar Matapour är misstänkt för mord, mordförsök och terrorhandlingar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons