Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polens gränsförstärkning "ska avskräcka"

Polen • Publicerad 12 augusti 2023
Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak. Arkivbild.
Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak. Arkivbild.Foto: Goeffroy van der Hasselt/Pool via AP/TT

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak säger att kommenderingen av ytterligare styrkor till gränsen mot Belarus genomförs i avskräckningssyfte. Utspelet på lördagen gjordes när ministern mötte polska styrkor i Jarylowka.

– Det råder ingen tvekan om att Belarus regim samarbetar med Kreml och att attacker mot den polska gränsen är ett försök att destabilisera vårt land, sade Blaszczak.

Annons

Tidigare i veckan har Warszawa beordrat förstärkning vid gränsen, och enligt försvarsministern ska omkring 10 000 soldater befinna sig i gränsområdet inom kort. Men han poängterade också att Polens militära närvaro i regionen "inte är fientligt menad".

Belarus har tidigare anklagats för att låta migranter passera genom landet för att därifrån kunna ta sig in i EU. Krisen mellan Minsk och Bryssel eskalerade sommaren 2021.

I förra veckan flög dessutom två belarusiska militärhelikoptrar in i polskt luftrum, vilket sågs som en direkt provokation av Warszawa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons