Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polen vill ta upp Katynmassakern i domstol

Polens president vill att Katynmassakern 1940, då omkring 22 000 polska officerare och andra personer avrättades av Stalins hemliga polis, ska tas upp i domstol.
Händelsen har länge varit en öm punkt i relationen mellan Polen och Ryssland.
Polen • Publicerad 11 april 2022
En minnesplats för offren i Katynmassakern i Warszawa, Polen. Arkivbild.
En minnesplats för offren i Katynmassakern i Warszawa, Polen. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Det finns ingen preskriberingstid för folkmord. Därför kommer jag att kräva att det här avgörs i internationell domstol. Vi kommer att skicka in pappersarbetet inom snar framtid, sade presidenten Andrzej Duda i ett tal på söndagen.

Vilken domstol eller vem som ska ska stå som anklagad preciserade Duda inte.

Annons

Massakern inträffade i april och maj 1940 efter förslag av Lavrentij Berija, den ökände chefen för säkerhetstjänsten NKVD, och godkändes av Sovjetunionens dåvarande ledare Josef Stalin. Offren dödades på flera platser i västra Ryssland, men massakern fick sitt namn från skogen där de första massgravarna upptäcktes.

Sovjetunionen skyllde massakern på Tyskland och förnekade allt ansvar fram till 1990, ett år innan unionen kollapsade. Men inget har hänt sedan dess, säger Duda.

– Utredningen släpptes helt och ingen straffades. I stället har (presidenten Vladimir) Putins Ryssland i flera års tid glorifierat Stalin och Sovjetunionen, säger han.

Söndagen innebar minnesdag både för massakerns offer och för flygplansolyckan i Smolensk 2010, då ett regeringsplan på väg till en minnesceremoni störtade och 96 personer – bland dem Polens president Lech Kaczynski och cheferna för landets alla försvarsgrenar – omkom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons