Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polen: Många försök att korsa gränsen i natt

EU:s rådsordförande Charles Michel åker under dagen till Polen för att diskutera migrantbråket mellan Polen och Belarus. Polens försvarsminister uppger att det gjordes många försök att ta sig in i landet under natten.
Europa • Publicerad 10 november 2021
Polska polisbussar på väg in i det avstängda gränsområdet mot Belarus på tisdagen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Det har inte varit någon lugn natt, säger Mariusz Blaszczak till radiostationen PR1.

– Det gjordes många försök att tränga igenom vid Polens gräns. Enligt vad jag fått höra stoppades dock alla som försökte ta sig in, uppger han.

Annons

Blaszczak tillägger att antalet soldater längs gränsen nu är uppe i 15 000. Häromdagen angav Polen siffran 12 000. Siffrorna kan jämföras med att det enligt EU-kommissionens beräkningar finns runt 2 000 migranter på den belarusiska sidan.

Charles Michel gör en blixtresa till landet för att med premiärminister Mateusz Morawiecki diskutera krisen vid gränsen.

"Alla för en"

I ett tal i Berlin på tisdagskvällen fördömde Michel Belarus agerande som en ”brutal hybridattack” och manade till solidaritet från alla EU-länder.

– De polska och baltiska gränserna är EU-gränser. En för alla och alla för en, sade han enligt FAZ vid en tillställning där årsdagen av Berlinmurens fall högtidlighölls.

Han öppnade där även för EU-pengar till Polen, bland annat i frågan om EU-finansiering av fysisk infrastruktur vid gränsen.

– Det måste snabbt avgöras, sade Michel.

"Putin krisens hjärna"

Under tisdagen pekade Polens premiärminister ut Rysslands president Vladimir Putin som "hjärnan" bakom krisen.

– Denna attack som Lukasjenko (den belarusiske ledaren) nu genomför har planlagts i Moskva och hjärnan bakom den är president Putin, sade Mateusz Morawiecki under en krismöte i det polska parlamentet.

Polens försvarsdepartement har lagt ut filmer som bland annat påstås visa belarusisk militär i närheten av migranterna vid gränsövergången Kuznice.

Belarus slår ifrån sig allt ansvar för att flyktingar tar vägen genom landet i hopp om en bättre framtid i Västeuropa.

Annons

"Vi vill varna den polska sidan i förväg mot att rikta provokationer mot Republiken Belarus, som skulle kunna bli svepskäl för olagligt våld mot utsatta obeväpnade människor, bland dem många barn och kvinnor", citerar nyhetsbyråer en kommuniké från utrikesdepartementet i Minsk.

"Låter sig inte utpressas"

EU fördömer Belarus agerande och förbereder nu nya sanktioner – vilket länder som Sverige och Tyskland inte kan se komma tillräckligt fort. Landet vill även se sanktioner mot andra länder och flygbolag som låter migranter ta sig mot EU:s gräns.

– Vi kommer att införa sanktioner mot alla som deltar i den riktade smugglingen av migranter, säger utrikesminister Heiko Maas, och fortsätter med att varna för att Aleksandr Lukasjenko skapar en ond spiral som eskalerar och från vilken Lukasjenko själv inte kan ta sig ur.

– Han måste inse att hans kalkyler inte håller. EU kommer inte låta sig utpressas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons