Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pojke inför rätta för mordförsök och våldtäkt

Rättegången har inletts mot den 15-årige pojke som åtalats för att ha våldtagit och försökt mörda en flicka i lågstadieåldern i ett skogsområde i Skellefteå i somras.
Brott • Publicerad 12 oktober 2022
En cykelväg i närheten av Morö Backe skola där en minderårig flicka överfölls i början av juli. Under onsdagen inleddes rättegången mot en 15-årig pojke som åtalats för mordförsök grov våldtäkt mot barn. Arkivbild.
En cykelväg i närheten av Morö Backe skola där en minderårig flicka överfölls i början av juli. Under onsdagen inleddes rättegången mot en 15-årig pojke som åtalats för mordförsök grov våldtäkt mot barn. Arkivbild.Foto: Jonas Westling/TT

När huvudförhandlingen inleddes vid Skellefteå tingsrätt under onsdagen beslutade rätten om stängda dörrar. Den åtalade pojken finns inte på plats i rättssalen.

– Min klient är med på länk från någonstans i Sverige, säger 15-åringens advokat Jens Nyström till SVT Nyheter Västerbotten.

Annons

Flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå den 7 juli i år. Hon hade utsatts för omfattande våld och kommer enligt åtalet att få bestående men. Hon har inte kunnat förhöras om vad som hände på grund av de svåra skadorna.

Åklagaren Anders Nyberg sade enligt ett pressmeddelande i samband med åtalet att det enbart var "tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och flickan inte dog".

15-åringen står åtalad för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Han ska ha gjort vissa medgivanden i förhör, enligt åklagaren.

Redan dagen efter det att flickan hittats uppgav polisen att det fanns en misstänkt person under 15 år, som på grund av sin låga ålder inte var straffmyndig. Men under polisutredningens gång uppstod tvivel kring hans ålder.

I mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en åldersutredning. Resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre och därmed straffmyndig.

Förhandlingen beräknas pågå fram till den 17 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons