Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Placerade sambo i frysen – nu faller domen

Mannen lade sin sambos kropp i en frysbox och höll under fem år dödsfallet hemligt för kvinnans familj. Syftet var enligt åklagaren att kunna ta del av hennes pension.
I dag meddelas dom mot mannen i Värmlands tingsrätt.
Brott • Publicerad 11 september 2023
Huset i Värmland där kvinnans kropp hittades.
Huset i Värmland där kvinnans kropp hittades.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Kvinnan dog troligen redan 2018, men först fem år senare uppdagades dödsfallet. Enligt NWT larmades polisen av mannens bror, sedan han hade konfronterat honom om var kvinnan fanns i mars i år.

Kvinnans kropp hittades senare i en frysbox full med mat.

Annons

Mannen, som likt kvinnan kommer från Norge, erkände omedelbart att han hade lagt sambons kropp i frysen, men förnekade att han hade dödat henne. Senare visade även obduktionen att misstanken om mord kunde avskrivas.

Dölja dödsfallet

Mannen själv har uppgett att kvinnan avled i en sjukdom och att han enligt hennes önskan skulle begrava henne på gården, men att det "rann ut i sanden".

Men enligt åklagaren har mannens syfte varit att dölja att hon var död – och på så sätt kunna få tillgång till hennes pension och konton. Det ska ha rört sig om cirka 1,3 miljoner kronor.

I juli åtalades mannen för grovt gravfridsbrott och grovt bedrägeri. Han åtalades även för urkundsförfalskning, misstänkt för att ha förfalskat sambons signatur på en rad blanketter från Transportstyrelsen för att köpa och sälja bilar.

Falska meddelanden

Enligt åklagare Lisa Karlsson har mannen utgett sig för att vara kvinnan i meddelanden till hennes anhöriga. Bland annat ska han ha skrivit att kvinnan inte vill ha någon kontakt och att hon drabbats av sjukdomar som gjort att hon tappat talförmågan.

– Han har lämnat olika uppgifter till olika personer. Det är ju så klart mycket påfrestande för familjen att få reda på att de här uppgifterna inte stämmer och att hon faktiskt legat död hela tiden, sade Lisa Karlsson till TT i samband med att åtalet väcktes.

Strax innan rättegången skulle inledas drog mannen tillbaka sina erkännanden och meddelade att han förnekar samtliga misstankar.

Fyra års fängelse

Både en stor rättspsykiatrisk undersökning, samt ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som inhämtades på advokatens begäran, har visat att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Åklagaren har i enlighet med det yrkat att mannen ska dömas till fyra års fängelse.

Efter avslutad förhandling beslutade tingsrätten att mannen skulle stanna i häktet i väntan på dom. Mannens advokat Stefan Liliebäck räknar nu med att det blir en fängelsedom.

– Jag skulle tro att han döms till fängelse, sade Liliebäck till NWT i samband med att domstolens beslut om häktning meddelades.

Domen meddelas klockan 14.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons