Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pilbågsmannen dök inte upp till häktning

Espen Andersen Bråthen, som sitter gripen för pilbågsdådet i Norge, dök inte upp vid häktningsförhandlingen. Detta förklaras med att han hanteras av sjukvården nu, rapporterar medier.
37-åringen begärs häktad i fyra veckor, och ska genomgå en fullskalig sinnesundersökning.
Norge • Publicerad 15 oktober 2021
Blommor och tända ljus för offren i Kongsberg.
Blommor och tända ljus för offren i Kongsberg.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
PST-chefen Hans Sverre Sjøvold vid en av torsdagens presskonferenser om dådet i Kongsberg.
PST-chefen Hans Sverre Sjøvold vid en av torsdagens presskonferenser om dådet i Kongsberg.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Förloppet.
Förloppet.Foto: Johan Hallnäs/TT

Den misstänkte överlämnades i vårdens händer redan på torsdagen, enligt norska medier. Därför var han inte på plats när det var häktningsförhandling i Buskerud tingrett på fredagsmorgonen.

Myndigheterna har krävt häktning i fyra veckor, samt medieförbud och full isolering i två veckor för den misstänkte, rapporterar NTB.

Annons

Espen Andersen Bråthen har efter förhör utvärderats av en psykiater i en enklare undersökning. Enligt försvarsadvokat Fredrik Neumann har därefter beslut tagits om en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, skriver NTB.

– Om psykiatern inte anser att allt är som det ska, är det grund för en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, säger advokaten till nyhetsbyrån och uppger att mannen samarbetar med polisen.

Pil i axeln

37-åringen har kopplingar till radikala miljöer, men frågan är alltså hur mentalt redig han var.

– Han förstår vad han har gjort och förklarar sig i detalj om händelsen, betonar dock advokaten för VG.

Det första larmet om en våldsam person i Kongsberg kom strax efter klockan 18 i onsdags. Bråthen hade då bland annat träffat en ledig polisman med en pil i axeln inne på en Coop Extra-butik.

En tillskyndande polispatrull möts också av pilar.

– Dessa kontakter med gärningsmannen är inne på Coop Extra, men de kommer inte i position för att själva avfyra skott, säger polismästare Ole B Sæverud till NRK.

50 till 70 år

Medan de väntar på skyddsutrustning lyckas gärningsmannen smita från butiken, oklart hur.

Först en halvtimme senare hittas han igen. Polisen sköt varningsskott, men gripandet beskrivs ändå som relativt odramatiskt.

Troligen är det under den halvtimmen Bråthen hinner döda fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år.

Annons

– Utifrån det vi vet nu verkar det som om några, troligen alla, dödades efter det att polisen var i kontakt med gärningsmannen för första gången, sade Sæverud på en presskonferens på torsdagen.

Det rör sig om slumpmässigt utvalda offer, säger åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen till NTB.

Espen Andersen Bråthen är en 37-årig dansk medborgare som har konverterat till islam. Han är född och uppvuxen i Norge med en dansk och en norsk förälder, rapporterar flera medier.

Islamistisk radikalisering

Polisen har tidigare haft kontakt med honom och haft farhågor om islamistisk radikalisering.

– Det är inget tvivel om att själva handlingen framstår som att det kan vara en terrorhandling. Men det är viktigt att utredningen får ha sin gång och att vi får motivet klart för oss, säger Hans Sverre Sjøvold, chef för PST, Norges motsvarighet till Säpo.

Allt talar för att han agerade ensam, men motivet till attacken är ännu oklart. Dådet utreds som mord och Espen Andersen Bråthen har inte blivit delgiven misstanke om terrorbrott.

Fler vapen än pil och båge användes i attacken, men polisen vill inte gå ut med vilket eller vilka.

Enligt norska medier dömdes Espen Andersen Bråthen under förra året till besöksförbud efter att ha dödshotat två familjemedlemmar.

Beväpnad polis

Alla poliser i Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen. Norska poliser bär inte rutinmässigt skjutvapen. Dådet har dock inte ändrat hotnivån om terror i Norge, som fortfarande anses vara måttlig, enligt säkerhetspolisen.

Den nytillträdde statsministern Jonas Gahr Støre planerar att besöka Kongsberg under fredagen, tillsammans med justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Annons

Kondoleanser till staden och dess invånare har kommit från flera håll, på torsdagen även från det svenska kungahuset.

"Drottningen och jag vill framföra vårt djupa deltagande med anledning av den fruktansvärda attacken i Kongsberg. Våra tankar är med de berörda familjerna och det norska folket", skriver kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande.

Fakta: Detta vet vi om Esper Andersen Bråthen

Han är 37 år gammal och bor i Kongsberg, cirka åtta mil sydväst om Oslo, där attacken skedde. Han har danskt medborgarskap, men har växt upp i Norge. Hans mamma är dansk och pappa är norsk.

Han misstänks ligga bakom dådet där fyra kvinnor och en man dödades. Esper Andersen Bråthen har erkänt händelseförloppet, säger åklagare Ann Irén Svane Mathiassen till TV2.

Han har flera tidigare domar bakom sig, enligt DR. Bland annat för stöld och bruk av narkotika.

Förra året dömdes han till besöksförbud för att ha varit hotfull mot familjemedlemmar.

Motivet till attacken i Kongsberg är ännu inte känt. Men polisen har varit i kontakt med honom tidigare och då har det funnits farhågor relaterade till islamistisk radikalisering.

Några orosanmälningar har dock inte rapporterats i år, utan de har förekommit tidigare, uppger polisen.

Källor: DR, Ritzau, VG, Ekstra Bladet, NTB, TV2

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons