Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pfizer köper Seagen – för 460 miljarder

Ekonomi • Publicerad 13 mars 2023
Pfizer gör jätteförvärv för motsvarande 460 miljarder kronor. ArkivbildFoto: Mark Lennihan AP/TT

Den amerikanska läkemedelskoncernen Pfizer har gjort upp om att köpa amerikanska Seagen, en pionjär inom avancerade läkemedel för cancerbehandling. Prislappen, inklusive skulder, ligger på 43 miljarder dollar, motsvarande 460 miljarder kronor.

Seagen har specialiserat sig på att tillverka läkemedel för att bekämpa cancer, bland annat så kallade ADC-preparat med antikroppar som kan sättas in för att krympa tumörer.

Annons

Pfizer – vars förvärvskassa svällt till följd av framgångarna med covid-19-vaccin – betalar 229 dollar per aktie i kontanter, enligt ett pressmeddelande. Det innebär en budpremie ovanpå Seagens börskurs i fredags på cirka 30 procent.

En stor del av finansieringen av köpet av Seagen vill Pfizer dra in med hjälp av nya obligationer med lång löptid för omkring 31 miljarder dollar.

Affären kommer i ett slag fördubbla Pfizers portfölj av cancerbehandlingar som befinner sig i ett tidigt experimentstadium.

Seagens aktie har lyft med 32 procent sedan årsskiftet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons