Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pfizer: Covid-19 en endemi 2024

Covid-19 kommer att reduceras från dagens pandemistatus till en endemi 2024. Det uppgav ledare för läkemedelsbolaget och vaccintillverkaren Pfizer vid en konferens på fredagen, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 19 december 2021
Läkemedelsbolaget Pfizer tror att pandemin övergår till en endemi 2024. Arkivbild.
Läkemedelsbolaget Pfizer tror att pandemin övergår till en endemi 2024. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En endemi definieras av att den förekommer hos en mindre grupp människor, eller på en begränsad geografisk yta, jämfört med pandemin som härjar över en eller flera världsdelar.

Enligt Pfizer så är förutsättningen för att pandemin ska kunna övergå till en endemi att en tillräckligt hög immunnivå uppnås så att smitta, sjukhusbeläggning och dödstal är under kontroll, ungefär som vid dagens normala säsongsinfluensor.

Annons

– Det kräver att vaccinet når ut även till platser där vaccinationsnivån är låg. Uppkomsten av nya varianter kan också spela in för hur pandemin kan fortsätta att "plana ut", sade Pfizers forskningschef, svensken Mikael Dolsten, på mötet.

Utvecklingen kan även variera från plats till plats.

– Det verkar som att det inom ett eller två år kommer att övergå till en endemi i vissa regioner medan det fortsätter som en pandemi i andra, sade Dolsten.

Fakta: Begrepp vid smittspridning

Epidemi:

En epidemi har brutit ut när smitta spridits till flera närgränsande geografiska områden och många insjuknat. Smittämnen som sprids via luften, till exempel influensa, eller vattenburen smitta, till exempel kolera, riskerar att orsaka de största epidemierna.

Pandemi:

En epidemi som täcker en hel världsdel eller flera världsdelar kallas en pandemi. Är ofta en ny typ av influensavirus som sprids och smittar människor i stora delar av världen och innebär stora konsekvenser för samhället.

Endemi:

En sjukdom som förekommer hos en begränsad grupp av människor eller i ett definierat geografiskt område.Termen används speciellt om infektionssjukdomar, i Sverige är vattkoppor ett exempel. Ökar omfattningen talar man om en epidemi.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons