Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Personer ihjälskjutna i källare utanför Kiev

Sex personer har hittats ihjälskjutna i en källare utanför Kiev, enligt Ukrainas riksåklagare som anklagar Ryssland för att ligga bakom ännu en misstänkt krigsförbrytelse.
Ukrainakriget • Publicerad 12 april 2022
Två ukrainska soldater på en väg i närheten av Brovary i utkanten av Kiev i slutet av mars.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Kropparna hittades i källaren under en inspektion i ett bostadshus i Brovary, en stad i utkanten av Kiev. Enligt Ukraina har 1 200 människor hittats döda i huvudstadsområdet och Ryssland anklagas för upprepade krigsbrott, särskilt omkring huvudstaden som de ryska styrkorna nu dragit sig bort från.

Döda kroppar har hittats längs gatorna och människor vittnar om våldtäkter och plundring.

Massgravar hittas dagligen

Annons

President Volodymyr Zelenskyj säger i ett tal i Litauens parlament att man fortsätter utreda brotten begångna av den ryska militären och att utredare har fått rapporter om "hundratals fall av våldtäkter" i områden som tidigare ockuperats av ryska trupper.

– Nya massgravar hittas nästan dagligen. Vittnesmål samlas in. Tusentals och åter tusentals offer. Hundratals fall av tortyr. Kroppar fortsätter att hittas i avlopp och källare, säger han.

Sammanlagt över 400 civila har nu hittats döda i Butja, uppger stadens borgmästare Anatolij Fedoruk enligt BBC. Fler invånare saknas ännu och siffran fortsätter att stiga, enligt Fedoruk.

Begravs i trädgårdar

Rapporterna om dödade civila kommer även från andra delar av Ukraina. I Severodonetsk utanför Luhansk uppger guvernören Sergij Gaidaj att 400 civila har begravts i massgravar.

I flera byar runt Luhansk tvingas överlevande begrava döda i trädgårdar för att kropparna inte ska ligga kvar på gatorna, säger han.

Moskva förnekar alla anklagelser och Vladimir Putin jämför anklagelserna om dödade civila i Butja med den påstådda användningen av kemiska vapen av Syriens president Bashar al-Assads regim.

– Det är samma typ av fejk i Butja, säger presidenten till ryska medier efter ett möte med sin belarusiska kollega Aleksandr Lukasjenko..

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons