Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Patienter fick salmonella vid gastroskopi

Fem patienter har troligtvis smittats med salmonella i samband med en gastroskopi på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Detta efter att salmonella hittats på ett endoskop, som förs in i kroppen vid undersökningar. Runt 70 patienter har genomgått gastroskopi med det aktuella instrumentet.
Vård • Publicerad 8 april 2022
Salmonella har hittats på ett endoskop, som förs in i kroppen för undersökningar, på en avdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Salmonella har hittats på ett endoskop, som förs in i kroppen för undersökningar, på en avdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var vid en rutinkontroll den 11 mars som tillväxt av salmonella hittades på ett endoskop på endoskopimottagningen på sjukhuset i Lund. Instrumentet har använts vid gastroskopi, en undersökning av magsäcken, och det togs omedelbart ur bruk.

Smittspårning inleddes och hittills är det troligt att fem patienter fått salmonella via samma endoskop. De drabbades tillstånd har nu förbättrats, skriver Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Annons

"Det är väldigt beklagligt att patienter utsätts för smitta i samband med undersökning. Ytterligare cirka 70 patienter har genomgått gastroskopi med det aktuella endoskopet. De kommer nu att kontaktas för att få information, för att kontrollera att de mår bra samt i vissa fall för att göra en kontrollodling", säger Stefan Santén, verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på Skånes universitetssjukhus.

Diarré, magsmärtor och feber är vanliga symtom på salmonella. Oftast blir man sjuk en till tre dagar efter smittotillfället och de flesta blir fria från symtom inom en till två veckor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons