Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pappan förberedde könsstympning – hävdar att han var i nöd

Mannen misstänks ha planerat att låta könsstympa sina unga döttrar.
Själv menar han att han agerat i nöd då han riskerat att råka illa ut om han inte agerat som han gjorde.
Nu åtalas han vid Blekinge tingsrätt.
BLEKINGE • Publicerad 22 december 2017
Mannen åtalas nu vid Blekinge tingsrätt.
Mannen åtalas nu vid Blekinge tingsrätt.

Mannen greps i Blekinge den 8 december i år. Barnens mamma hade då slagit larm om att mannen planerade att låta könsstympa deras två döttrar, som båda är under 13 år.

Nu väcker åklagaren åtal mot honom. Brottsrubriceringarna är stämpling till brott mot lagen med förbud mot könsstympning, samt olaga hot.

Annons

Mannen ska, enligt åklagaren Lena-Marie Bergström, själv ha uppgett att han känt sig tvungen att låta könsstympa döttrarna. Detta efter att familjen fått besked om utvisning från Sverige. Könsstympningen ska ha varit ett sätt att försonas med sin familj i hemlandet.

– Han vill blidka dem och säger att det enda sättet att göra det, när han blir tvungen att återvända hem, är att se till att målsägandena går igenom den här könsstympningen, säger Bergström.

Mannen, som kommer från ett afrikanskt land, häktades den 11 december. Efter det har utredningen gått fort.

Han har medgett att han haft för avsikt att könsstympa döttrarna, men menar att han befunnit sig i en nödsituation.

– Han menar att om han inte gör det här så skulle han bli utsatt för brott när han återvände till hemlandet, säger Lena-Marie Bergström.

Hon har gjort bedömningen att mannen inte kan åberopa nöd.

– Man kan inte åberopa nöd på så sätt att man skadar en tredje part. Om man blir attackerad av någon så är det klart att man får freda sig själv, men här utgör ju inte målsägandena något hot mot honom.

Att mannen åtalas för stämpling betyder att han misstänks ha förberett ett brott. Men vad man ska ha gjort för att nå upp till rubriceringen stämpling är inte helt klart.

– Jag menar att bara det faktum att han bestämt sig för att göra detta når upp till stämplingsstadiet. Han säger dessutom själv i förhör att han planerat genom att efterhöra om han kan få pengar till resan och sådana saker.

Lena-Marie Bergström åtalar även mannen för olaga hot.

Annons

– Jag menar att det utgör ett olaga hot att säga att han ska ta med målsägandena ner och låta dem könsstympas.

Under rättegången så kommer poliserna som grep mannen att förhöras. Bland bevisningen finns även en konversation med en person i hemlandet där mannen berättar att han har bestämt sig för att låta könsstympa döttrarna.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons