Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pandemiargument underkänns – krävs på avgift

Ekonomi • Publicerad 15 november 2021
Färdtjänstavtalet som förlängdes utan upphandling skulle gå ut först januari 2022, men förlängdes redan november 2020. Arkivbild.
Färdtjänstavtalet som förlängdes utan upphandling skulle gå ut först januari 2022, men förlängdes redan november 2020. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Skånetrafiken skyllde på pandemin och förlängde ett färdtjänstavtal utan upphandling. Men Konkurrensverket underkänner agerandet och vill nu att Skånetrafiken ska betala sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

Det avtal som förlängdes skulle gå ut först den sista januari 2022, men beslutet att förlänga det ytterligare ett år fattades redan i november 2020. Därmed går det inte att säga att "synnerlig brådska" förelåg, anser Konkurrensverket.

Annons

"Att ha framförhållning när man upphandlar är viktigt men det måste göras på ett sätt som är förenligt med regelverket", säger generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Det blir nu förvaltningsrätten som får ta ställning till den upphandlingsskadeavgift som Konkurrensverket vill att Skånetrafiken ska betala.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons