Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

På historisk vandring i Blekinges natur

För oss blekingar är det fullt möjligt att gå på en historisk resa i naturen. Det menar Niklas Kämpargård. Han är projektledare för Blekingeleden som han anser är som ett enda stort vackert museum.
Utflykt • Publicerad 1 juli 2019
Niklas Kämpargård beskriver vandring på Blekingeleden som en historisk resa i hembygden. Så här ser det ut vid Långasjönäs.
Niklas Kämpargård beskriver vandring på Blekingeleden som en historisk resa i hembygden. Så här ser det ut vid Långasjönäs.Foto: Charlotta Bäckström

Blekingeleden är 27 mil lång och sträcker sig mellan Bröms i öst och Sölvesborgs järnvägsstation i väst och går till och med in i Bromölla. Niklas Kämpargård, projektledare för leden, tycker att den ska besökas eftersom den är som ett museum.

– Det roliga är att den blir som en historisk resa i hembygden. Det är som att gå omkring i ett vackert museum och läsa av i naturen vad som har hänt där förr. Man mår också bra av att röra sig i skogen. Både stresshormonerna och pulsen sjunker, berättar Niklas.

Annons

Blekingeleden har varit bortglömd och insomnad men nu har den rustats upp och uppmärksammats på en rad sätt. Upprustningen har lett till att skyltningen är bättre och tydligare. Vindskydden har setts över och leden har blivit en del av besöksnäringen.

– Intresset för vandring är stort och ökar. Många vill uppleva mer hemma, säger han.

En plats längs Blekingeleden i Karlskrona kommun som han rekommenderar är Mörtsjöåsen utanför Rödeby. Det är ett friluftsområde med många sjöar och vatten som rinner genom kulturlandskapet. Dessutom finns där mycket bokskog och många fåglar.

Mörtsjöåsen är ett friluftsområde med många sjöar.
Mörtsjöåsen är ett friluftsområde med många sjöar.Foto: Niklas Kämpargård

I Ronneby kommun rekommenderar han Brunnsskogen och naturreservatet Södra Brunnsskogen. Han kan inte låta bli att även tala varmt om Järnavik, som enligt honom är i princip det enda området längs leden där du kan se den riktiga skärgården. Båda dessa områden har mycket service.

Järnavik är det enda området längs leden där du kan se den riktiga skärgården.
Järnavik är det enda området längs leden där du kan se den riktiga skärgården.Foto: Niklas Kämpargård

I Karlshamns kommun föredrar han Långasjönäs och Mörrumsåns dalgång. I Långasjönäs rekommenderar han Nytorpet, där finns även en camping som är liten, mysig och genuin. Dessutom finns det både service och bad.

Mörrumsåns dalgång.
Mörrumsåns dalgång.Foto: Niklas Kämpargård

När det gäller Olofström nämner han Halen som ett smultronställe och utsiktsplatsen Utsikten i Boafall där du kan se ut över Halen.

Vid Utsikten kan du se ut över Halen.
Vid Utsikten kan du se ut över Halen.Foto: Niklas Kämpargård

Bokskogen utanför stadskärnan i Sölvesborg ska du inte heller missa och delen av Blekingeleden som går in i Bromölla och Näsums bokskogar.

Är du nybörjare rekommenderar Niklas sträckan mellan Bröms och Kristianopel som är 12 kilometer lång. Om du i stället är en van vandrare råder han dig att vandra mellan Alljungen och Mörtsjöåsen, Järnavik och Ronneby, Östafors och Halen eller Tulseboda brunnspark och Mörrumsån.

”Det roliga är att den blir som en historisk resa i hembygden. Det är som att gå omkring i ett vackert museum och läsa av i naturen vad som har hänt där förr. Man mår också bra av att röra sig i skogen. Både stresshormonerna och pulsen sjunker.”

För en trevlig vandringsutflykt uppmanar Niklas dig att inte gå för långt. Gå hellre en bit och sedan tillbaka. Bekväma skor är ett måste även om terrängen längs leden är relativt lätt. Den består av mycket grus, stigar, lite asfalt och lite blockterräng.

– Men den är lätt till 95 procent, säger han.

Annons

Det är också en bra idé att ta med en skön ryggsäck och förstärkningsplagg så att du inte fryser om du tar en fikapaus. Har du möjlighet till det tycker Niklas att du ska passa på att laga mat ute i naturen. Annars rekommenderar han äggmackor på grovt bröd som ger bra energi.

– Har du barn eller en tjurig gubbe med dig kan det vara bra att ha choklad eller godis att sticka till dem, säger han.

En karta och kompass är bra att ha liksom att veta hur en kompass fungerar.

– Vi är dåliga på det i dag men det ger en god grundtrygghet. Skyltar kan man missa, men med skyltar och karta går det bra.

Det finns inte många regler att förhålla sig till när du vandrar Blekingeleden eftersom det mestadels är produktionsskog. Men tänk dig för. Elda inte där det inte är eldstad. Kasta inte skräp i skogen.

Ett tips är att ta två bilar ut till leden, den ena parkerar ni vid starten och den andra vid slutet av etappen. Om det saknas tåg och bussförbindelser till platsen kan ni även beställa Öppen närtrafik från Blekingetrafiken. Den bokar ni några timmar innan och anger adressen till och från. Sedan blir ni hämtade av en taxi eller buss. Den kanske inte kan köra ut till alla ställen längs leden men den kan hämta vid flera.

Fakta

Niklas tips

Smultronställen: Mörtsjöåsen utanför Rödeby, Brunnsskogen och Södra Brunnsskogen samt Järnavik i Ronneby, Långasjönäs och Mörrumsåns dalgång i Karlshamn, Halen samt bokskogen i Sölvesborg och Näsum.

Nybörjarrunda: Sträckan mellan Bröms och Kristianopel som är 12 kilometer lång.

Mer krävande vandring: Alljungen till Mörtsjöåsen, Järnavik till Ronneby, Östafors till Halen eller Tulseboda brunnspark till Mörrumsån.

Tips

• Gå inte för långt.

• Bär bekväma skor, en skön ryggsäck och förstärkningsplagg.

• Laga mat i naturen eller ta med äggmackor på grovt bröd som ger bra energi.

• Använd dig av karta och kompass.

• Om det saknas tåg- och bussförbindelser till platsen kan ni även beställa Öppen närtrafik från Blekingetrafiken. Den bokar ni några timmar innan och anger adressen till och från. Sedan blir ni hämtade av en taxi eller buss. Den kanske inte kan köra ut till alla ställen längs leden men den kan hämta vid flera. Hämtplatsen måste dock ligga mer än en kilometer från närmaste busshållplats.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons