Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Översvämningar efter regnoväder i Sydsverige

Ett kraftigt regnoväder drog in över södra Götaland sent på fredagseftermiddagen, med översvämmade fastigheter och vägar som följd på flera håll.
Väder • Publicerad 16 juli 2021
Häftiga skyfall ställde till det i södra Sverige under fredagen. Arkivbild.Foto: Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Bland de värst drabbade var Trelleborg, Lund och Östra Göinge kommun utanför Kristianstad.

I Trelleborg uppmätte kommunens regnmätare 52 millimeter under den tid åskskurarna varade, enligt lokala medier. SMHI:s stationer mätte som mest nederbörd i Lund, 37,6 millimeter, följt av Karlskrona med 30 millimeter.

Annons

– Men det har sannolikt kommit större mängder än så utanför SMHI:s nätverk, säger meteorolog Niklas Einevik.

Räddningstjänsten Syd fick rycka ut på tiotals larm från fastighetsägare.

– I vårt område är Lund och Trelleborg värst drabbade. I Trelleborg har räddningstjänsten varit runt i 40-tal fastigheter och pumpat ur vatten. Nu har regnovädret dragit sig upp mot Kristianstadsområdet och det klarnar upp i sydväst, säger Torbjörn Krokström, inre befäl, vid 19.30-tiden.

Skyfall och blixtnedslag

I Kristianstad hade räddningstjänsten fullt upp från 16-tiden i de nordvästra delarna och några timmar framåt, när väldigt mycket regn kom på kort tid.

– Östra Göinge har fått som mest regn och blåst. Fem till sju fastigheter har haft översvämning, några med 20–30 centimeter vatten i källaren. Rätt många träd har fallit ned eller hotat att falla ned. Det har varit mycket jobb för oss, Trafikverket och kommunens trädröjare att akut ta hand om dem, säger inre befäl Micael Svensson.

– Blixten har också slagit ned på ett par ställen, det har brunnit i terrängen och i en ladugård slogs elen sönder. Som tur var kunde familjen ta ut sina hästar och det började inte brinna, säger han.

Drar vidare söderut

Trots stora mängder vatten på en del vägar har polisen i region Syd inte fått in rapporter om trafikolyckor.

Till natten har det värsta passerat, enligt SMHI.

– Det kan hända att det dyker upp något åskoväder under kvällen. Luftmassan rör sig söderut, det är betydligt mindre risk i morgon, säger Niklas Einevik.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons