Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 2 000 amerikanska soldater lämnar Irak

USA/Irak • Publicerad 9 september 2020
Amerikanska soldater vid flygbasen Ayn al-Asad i januari, några dagar efter det att den attackerades med iranska robotar som hämnd för ett amerikanskt drönaranfall som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani. Arkivbild.
Amerikanska soldater vid flygbasen Ayn al-Asad i januari, några dagar efter det att den attackerades med iranska robotar som hämnd för ett amerikanskt drönaranfall som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani. Arkivbild.Foto: Qassim Abdul-Zahra/AP/TT

USA:s militär meddelar att man kommer att minska sin närvaro i Irak från 5 200 till 3 000 soldater under september.

Den amerikanska styrkans uppgift har varit att bekämpa IS. Företrädare för den USA-ledda militäralliansen mot IS säger att de bedömer att irakiska styrkor inte längre behöver lika stor hjälp i striderna mot terrorgruppen.

Annons

Iraks parlament röstade tidigare i år igenom ett förslag om att utländska styrkor ska lämna landet, och USA och Irak meddelade i juni att de skulle sikta på att minska den amerikanska militära närvaron i landet under de kommande månaderna.

President Donald Trump lovade inför valet 2016 att avsluta USA:s "ändlösa krig". Amerikanska soldater finns dock fortfarande kvar i länder som Afghanistan, Irak och Syrien, om än i mindre antal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons