Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Otåligt i Ukraina: Vi behöver vapnen nu

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj är frustrerad över långsamma leveranser av de utlovade vapnen från allierade i väst. Det säger han i en intervju med The Washington Post på fredagen.
Ukraina • Publicerad 1 juli 2023
Ukrainas militärchef Valerij Zaluzjnyj säger i en intervju med The Washington Post att de utlovade vapnen från västländerna behöver komma nu. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Enligt Zaluzjnyj hämmas Ukrainas motoffensiv av bristen på adekvata vapen, med allt från moderna stridsflygplan till artilleriammunition.

Han säger att det "gör honom förbannad" att vissa i väst klagar på att Ukrainas offensiv mot de ryskockuperade områdena i söder går långsamt och inte gör tillräckliga framsteg – men själva skulle de inte inleda en offensiv utan att kontrollera luftrummet, hävdar han.

Annons

Ukraina väntar fortfarande på de amerikanska F-16-plan som utlovats av landets allierade.

– Jag behöver inte 120 plan. Jag kommer inte att hota hela världen. Jag behöver bara ett litet antal, säger Zaluzjnyj.

USA:s militärchef Mark Milley sade senare i ett tal i Washington att USA och Ukrainas andra vänner i väst arbetar hårt för att stödja Ukraina. Han medger att somliga uttryckt otålighet gällande offensiven.

– Okej, det går lite långsamt, men det hör till krigets natur, säger Milley.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons