Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Östersjötumlare ska skonas med fler pingers

Fiske • Publicerad 2 februari 2022
Tumlare i Östersjön (på bilden) riskerar att fastna i yrkesfiskares nät. Arkivbild.Foto: Håkan Aronsson/TT

Yrkesfiskare kan nu söka stöd till att köpa så kallade pingers till fiskenäten för att skrämma bort tumlare som riskerar att fastna i näten av misstag, skriver Jordbruksverket.

"Genom att förse sina nät med pingers bidrar svenska fiskare till att värna den hotade Östersjötumlaren. Samtidigt kan fisket fortsätta i de områden där tumlarna finns, så att vi kan få mer svenskfångad fisk på bordet", säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Annons

Pingers är elektronisk utrustning som fästs i näten och som sänder ut ljudsignaler som tumlarna reagerar på. Endast yrkesfiskare som bedriver fiske i Sydvästskånes utsjövatten, där det råder krav på att använda pingers, har rätt att söka stödet fram till den 30 april.

Det finns endast omkring 500 exemplar av den akut hotade Östersjötumlaren, som är en av världens minsta valar. Fiskenät hotar artens fortlevnad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons