Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Protesterna i Senegal fortsätter – flera döda

Minst 16 personer har mist livet under protesterna i Senegal de senaste dagarna. Oroligheten har pågått sedan i torsdags, då landets oppositionsledare Ousmane Sonko dömts till fängelse.
Senegal • Publicerad 5 juni 2023
Demonstrationer i Dakar. Bild från i lördags.
Demonstrationer i Dakar. Bild från i lördags.Foto: Leo Correa/AP/TT

Sonkos parti Pastef fördömde på söndagen säkerhetsstyrkornas våld och kallade det i ett uttalande för en "mordlysten repression". Man anklagade även regeringen för att sätta in en "privatmilis" mot demonstranterna och uppmanade folk att försvara sig och "slå tillbaka".

Både den regeringstrogna sidan, som stödjer presidenten Macky Sall, och oppositionen anklagar varandra för att bära skulden till våldet.

Annons

Enligt Röda korset har man vårdat 357 skadade demonstranter och 36 personer från säkerhetsstyrkorna. Totalt har 78 av dem haft allvarliga skador.

Regeringen har blockerat sociala medier och strypt tillgången till mobildata för mobiltelefoner för att, enligt egen utsago, stoppa "hatiska och samhällsfarliga meddelanden" från att delas.

Enligt rapporter från huvudstaden Dakar var söndagen lugnare än föregående två dagarna, med något färre poliser och demonstranter på gatorna.

Sonko har dömts till två år fängelse, vilket hindrar honom att ställa upp i nästa års presidentval. Han åtalades mot sitt nekande för att ha våldtagit och dödshotat en 20-årig kvinna för två år sedan, men friades från de nämnda åtalen. I stället dömdes han för att ha förlett en person under myndighetsåldern 21 år till opassande handlingar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons