Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oro i Ukraina inför Kinabesöket i Moskva

Ukraina inväntar med oro den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök hos Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Farhågan är att Kina ska besluta sig för att förse Ryssland med vapen och därmed påverka utgången i kriget.
Ukraina • Publicerad 20 mars 2023
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping ska träffas i Moskva denna vecka. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping ska träffas i Moskva denna vecka. Arkivbild.Foto: Sergei Bobylev; Noel Celis/AP/TT

Peking föredrar att utmåla sig som neutralt i konflikten mellan Ryssland och Ukraina och har varken fördömt eller uttryckt stöd för den ryska invasionen.

Kina har visserligen sagt att Ukrainas territorium ska respekteras men har också givit diplomatiskt stöd till Moskva sedan invasionen inleddes i februari förra året.

Annons

I avsaknad av eget inflytande hoppas Ukraina att påtryckningar från landets allierade i väst mot den kinesiska ledningen ska hjälpa till att bibehålla den sköra balansen.

– Ukrainas förväntningar är på lägsta möjliga nivå: att det inte ska bli värre, säger Serhij Solodky vid tankesmedjan New Europe Center i Kiev, till AFP.

Ämnet är så känsligt att Ukrainska myndigheter inte vill uttala sig officiellt om det kinesiska besöket i Ryssland, som är planerat att inledas på måndagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons