Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oppositionen stoppar regeringens skolförslag

M, KD, SD, L och C ser ut att stoppa regeringen förslag om nya regler för skolpengen och skolvalet. Partierna är överens om en annan riktning för skolan, rapporterar och .
Utbildning • Publicerad 6 april 2022
Fem partier – M, KD, SD, L och C – tänker stoppa regeringens skolförslag i utbildningsutskottet. Arkivbild.
Fem partier – M, KD, SD, L och C – tänker stoppa regeringens skolförslag i utbildningsutskottet. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Regeringen vill att kommunala skolor ska kunna få en högre skolpeng än friskolor. Man vill också att urvalskriterierna för skolvalet ska ändras genom att begränsa möjligheten att ställa barn i kö till friskolor.

Syftet är att motverka segregationen och klyftorna i skolan, förklarade skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) när förslagen presenterades tidigare i år.

Annons

Men nu har Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet gått samma för att lämna in följdmotioner för att stoppa regeringens skolpolitik.

– Man lägger det på rektorn att mixa skolan, och det är oklart vilka krav man ställer. Det är farligt, man använder barnen som ett integrationsverktyg, säger Lars Hjälmerud, Moderaternas skolpolitiska talesperson, till Aftonbladet.

– Skolministern bygger en konflikt mellan kommunala skolor mot friskolor. De stora skillnaderna är mellan stad och land.

De fem partierna har inget färdigt alternativ, men är i dag bland annat överens om att behålla kösystemet i begränsad form.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons