Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oppositionella gripna i Tanzania

Tanzania • Publicerad 4 september 2021
Tanzanias oppositionsledare Freeman Mbowe, till vänster. Arkivbild.
Tanzanias oppositionsledare Freeman Mbowe, till vänster. Arkivbild.Foto: Khalfan Said/AP/TT

Nio medlemmar av Tanzanias största oppositionsparti, Chadema, har gripits av polisen, enligt partiet.

Medlemmarna greps när polisen stormade Chademas lokaler i Musoma i norra Tanzania, för att hindra partiets ungdomsförbund från att hålla ett möte om ändringar i konstitutionen.

Annons

"Vi fördömer starkt denna uppenbara kräkning av konstitutionen och rättsstatsprincipen, som leder till hat, diskriminering och oenighet mellan grupper", skriver Chadema i ett uttalande.

Gripandena följer på frihetsberövandet av partiledaren Freeman Mbowe som anklagas för att ha gjort sig skyldig till terrorbrott. Mbowe greps den 21 juli inför en manifestation med krav på grundlagsreformer.

Den 59-årige oppositionsledaren har sagt att han torterats under förhör och att han tvingats till att erkänna brott.

Freeman Mbowes fall följs av människorättsorganisationer, som granskar hur den den nytillträdda presidenten Samia Suluhu Hassans sköter sitt ämbete. Hennes tillträde väckte i början stort hopp i landet, efter den hårdföre föregångaren John Magufulis styre.

Tidigare vicepresidenten Samia Suluhu Hassan tillträdde som president sedan den förre ledaren John Magufuli hastigt avlidit i mars. Magufuli, som valdes till president 2015, anklagades för att ha infört ett auktoritärt styre i landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons