Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Öppnar för koldioxidlagring i Norge

Politik • Publicerad 5 april 2022
Både industrin och myndigheter är intresserade av att kunna lagra koldioxid. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Stora förhoppningar finns på att koldioxid ska kunna fångas in från atmosfären och lagras i stor skala, så kallad CCS. Men för att det ska vara möjligt att transportera koldioxiden som svenska företag fångar in, krävs avtal mellan Sverige och landet som ska lagra.

När Norges statsminister Jonas Gahr Støre besökte kollegan Magdalena Andersson i Stockholm på tisdagen kom de överens om att så snart som möjligt ingå ett avtal om export och import av koldioxid. Då blir det möjligt för norska och svenska företag att samarbeta om permanent lagring av koldioxid i den norska kontinentalsockeln.

Annons

"Vi behöver minska utsläppen, men för att nå våra mål behöver vi också koldioxidlagring", säger statsminister Magdalena Andersson i en kommentar.

När CCS-teknik används på anläggningar med biogena utsläpp kallas det för bio-CCS och ger då negativa utsläpp.

Regeringen har aviserat att ett driftsstöd för bio-CCS kommer att införas genom omvända auktioner. Ambitionen är att en första auktion ska äga rum i slutet av 2022 för att en första lagring ska kunna ske 2026.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons