Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omvärlden fördömer: "Ny nivå av förstörelse"

"En förfärlig handling" och "ett nytt tecken på eskalering" – omvärlden fördömer kraftfullt förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka.
"Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur”, skriver utrikesminister Tobias Billström till DN.
Ukraina • Publicerad 6 juni 2023
Fler samhällen har "helt eller delvis" översvämmats efter förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka.Foto: Nina Lyashonok/AP

Flera byar är "helt eller delvis" översvämmade sedan kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen förstörts.

"Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur”, skriver utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till Dagens Nyheter, och fortsätter:

Annons

"Det råder ingen tvekan om att de ansvariga ska ställas till svars för det här liksom för övriga krigsförbrytelser som har begåtts".

"En förfärlig handling"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att "förstörelsen utsätter tusentals civila för stora risker och orsakar allvarlig miljöförstöring. En förfärlig handling som åter demonstrerar brutaliteten i Rysslands krig i Ukraina".

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer också spängningen, men varken han eller den brittiske utrikesministern James Cleverly pekar direkt ut Ryssland som ansvarigt.

"(FN) har ingen tillgång till oberoende information om omständigheterna som ledde till förstörelsen", skriver Guterres.

Bland andra Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och EU:s rådsordförande Charles Michel ger däremot Ryssland skulden.

– Det här överensstämmer med många av de brott som vi har sett begås av ryska soldater i Ukraina och det är en del av ett krigsmönster som attackerar civila mål – städer, sjukhus och skolor, säger Scholz i ett uttalande.

"Tecken på eskalering"

EU:s rådsordförande Charles Michel kallar förstörelsen av kraftverksdammen ett "krigsbrott" och skriver på Twitter att EU kommer att "ställa Ryssland och dess ombud till svars".

– Det här är ett nytt tecken på en eskalering som för Rysslands fruktansvärda och barbariska aggression mot Ukraina till en aldrig tidigare skådad nivå, säger EU-kommissionens utrikespolitiska talesperson Peter Stano.

Även Litauens president, Gitanas Nauséda, pekar ut Ryssland.

– Förstörelsen av en stor damm är ett krigsbrott som direkt utgör ett hot mot tusentals människor. Ryssland måste hållas ansvarigt för det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons