1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Omsorgen håller måttet"

Omsorgen i Ronneby håller måttet.
Och mer än så enligt omsorgschefen själv.
- Jämför vi oss med höjdhopperskan Kajsa Bergqvist så ligger vi oftast över två meter, säger Peter Jansson.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2003

På två punkter är Ronnebys omsorgschef Peter Jansson mycket bestämd:

° Omsorgen i Ronneby fungerar väl. Kvaliteten är god.

° Verksamheten mår bra av att granskas av länsstyrelsen och av BLT.

När bristerna i verksamheten kommer på tal svarar omsorgschefen:

- Jag brukar jämföra oss med Kajsa Bergqvist. Hon hoppar oftast två meter och ibland högre än så. När hon har en dålig dag så blir det kanske bara 1,93 och då betraktas det som "jättedåligt".

- Jag tycker inte att man kan tala om jättedåligt om någon hoppar över 1,90. Vi håller också, liksom Kajsa, en jämn och hög nivå. Och i något fall har vi lyckats sämre och då är det lätt att fokus hamnar där.

Hur allvarligt tar du på länsstyrelsen kritik?

- Den ska vi naturligtvis rätta oss efter. I mitten av månaden blir det fast nattjänst på gruppbostaden på Persborg och den tjänsten hoppas vi också kunna utnyttja för att avlasta personalen dagtid. Kanske kan den som jobbar natt får ta hand om tvätten. När länsstyrelsen gör en ny tillsyn i december ska bristerna vara åtgärdade.

- Det viktiga i den rapporten är dock att länsstyrelsen slagit fast att vi inte gör några frihetsinskränkande inlåsningar.

Hur ser du på det faktum att riktlinjerna i lagen inte kan följas?

- Vi följer lagen och vi tillgodoser de grundläggande behoven. Sedan går det alltid att hitta saker som kan göras bättre i all verksamhet.

Många chefer har blivit långtidssjukrivna på grund av sitt arbete. Vad gör du för att bryta den trenden?

- Ja, jag har gått en arbetsmiljöutbildning. Sedan tänker jag ägna extra tid åt arbetsmiljöfrågor när vi har medarbetarsamtal i höst. Dessutom har organisationen under min tid förstärkts med en enhetschefstjänst och ytterligare en tjänst som LSS-handläggare.

År 2001 kostade handikappomsorgen i Ronneby 50 miljoner kronor. 2002 hamnade kostnaden på 58 miljoner kronor och prognosen i år är 65 miljoner kronor.

Samtidigt har behoven ökat.

- Nämndens budgetförslag för nästa år slutar på 72 miljoner kronor och den öppna och offentliga diskussionen och den demokratiska processen får visa om denna ökning är tillräcklig, säger Peter Jansson.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.