Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vattennivåerna stiger och fler döda påträffas

Antalet förolyckade i översvämningarna i Tyskland och Belgien fortsätter att öka och är nu uppe i minst 129 döda.
I Nederländerna stiger vattennivåerna snabbt och i staden Venlo uppmanas 10 000 invånare att evakuera sina hem.
Tyskland • Publicerad 16 juli 2021
Jättelika ras utlösta av vattenmassorna i Blessem i tyska Erftstadt.
Jättelika ras utlösta av vattenmassorna i Blessem i tyska Erftstadt.Foto: Rhein-Erft-Kreis/AP/TT

I Tyskland har minst 106 personer konstaterats döda. Med belgiska offer inräknade kommer siffran därmed upp i minst 129 döda, uppger myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Hur många människor som saknas är fortfarande oklart. Stora delar av mobilnäten ligger nere och över 100 000 människor är fortfarande utan ström. Men det kan ändå handla om många fler döda, både där och på andra håll i västra Tyskland, där förödelsen är ofantlig efter veckans skyfall.

Annons

– I en del områden har vi inte sett så här mycket regn på 100 år, säger meteorologen Andreas Friedrich till CNN.

Enligt den tyska väderlekstjänsten har det under tre dygn fallit omkring 150 millimeter regn i de drabbade områdena.

Räddades från tak

Vatten från översvämmade åar och floder forsade in i städer och fick byggnader att kollapsa. En del människor tvingades ta sin tillflykt till tak för att därifrån räddas med helikopter.

– Jag är rädd att vi kommer att se den här tragedins fulla omfattning först om några dagar, säger förbundskansler Angela Merkel enligt BBC.

I Sinzig söder om Köln har tolv personer omkommit i ett boende för rörelsenedsatta, uppger tv-kanalen SWR. Bottenvåningen i byggnaden vattenfylldes så snabbt under natten att de boende inte hade en chans att utrymma boendet.

Den tyska armén har satt in 900 hundra soldater i katastrofområdena och även pansarvagnar och helikoptrar, rapporterar nyhetskanalen ntv. Försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer har utlyst ett militärt katastrofläge.

Skyddsvall brast

Förutom Belgien har också vattendrag i Nederländerna svämmat över, och militära resurser har satts in för att bistå i räddningsarbetet.

I staden Venlo har omkring 10 000 människor uppmanats att evakuera sina hem för sin egen säkerhets skull då vattennivån i floden Maas stiger snabbt.

I Meersen i provinsen Limburg i Nederländerna har en skyddsvall i Julinakanalen brustit och översvämmat de omgivande samhällena Brommelen, Bunde, Geulle och Voulwames, rapporterar NL Times. Invånarna uppmanades att slå av gas och el, stänga alla fönster och dörrar och söka sig högre upp i sina bostäder.

Omkring 3 000 människor berörs, enligt den lokala räddningstjänsten, uppger Reuters.

Nationell katastrof

Annons

Premiärminister Mark Rutte har förklarat översvämningarna i Limburg för en nationell katastrof. Hundratals brandmän och soldater har skickats ut för att förstärka fördämningar och evakuera boende.

Vattennivåerna i floderna Meuse och Roer nådde på torsdagen rekordnivåer som överträffar de stora översvämningarna på 1990-talet, uppger lokala myndigheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons