Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Omikron sprider sig fritt i Danmark

Danmark mildrar rekommendationerna om självisolering för personer som befinner sig två led från den coronasmittade.
Lättnaden sker eftersom omikronvarianten har börjat spridas fritt i samhället.
Coronaviruset • Publicerad 7 december 2021
Den tidigare rekommendationen lyckades inte stoppa omikronvarianten från att börja sprida sig fritt i samhället. Arkivbild.
Den tidigare rekommendationen lyckades inte stoppa omikronvarianten från att börja sprida sig fritt i samhället. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Danmarks folkhälsomyndighet Sundhedsstyrelsen skärpte nyligen rekommendationerna om självisolering för att hindra omikronvarianten från att börja spridas fritt, det vill säga inte enbart från personer som smittats utomlands och tagit med sig viruset till Danmark.

Skärpningen innebar att även de som var nära kontakter till den smittades nära kontakter skulle försätta sig själva i karantän, oavsett om de var vaccinerade eller tidigare varit sjuka i covid-19.

Annons

Men rekommendationen var förgäves. Sundhedsstyrelsen konstaterar i ett pressmeddelande att omikronvarianten nu har fått samhällsspridning, och mildrar därför rekommendationen till att endast omfatta den smittades nära kontakter.

Myndighetens biträdande direktör Helene Probs säger i ett uttalande att den tidigare strategin endast är möjlig under en period med få infekterade.

"Vi kan konstatera att det under den senaste veckan har skett en kraftig ökning av antalet infektioner med omikronvarianten med flera utbrott i Danmark, och därför ändrar vi våra riktlinjer", säger Probst.

Omkring 2 procent av alla covidsmittade som testar sig i Danmark bär på omikronvarianten, enligt Sundhedsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons