1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Oljepriset stiger inför kvotbeslut

Oljepriset stiger inför beskedet från oljekartellen Opec och andra ledande oljeländer, som Ryssland, om framtida produktion.
Mycket pekar på förlängda kvoter då efterfrågan dämpas av pandemin.
Ekonomi • Publicerad 1 april 2021
Oljepriset stiger då marknaden räknar med ett beslut om fortsatta produktionsbegränsningar bland ledande oljeproducenter. Arkivbild
Oljepriset stiger då marknaden räknar med ett beslut om fortsatta produktionsbegränsningar bland ledande oljeproducenter. ArkivbildFoto: Eric Gay AP/TT

Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad lyfter 2 procent till 64 dollar per fat inför det digitala mötet mellan oljeländerna, som inleds klockan 15 svensk tid i eftermiddag.

Prislyftet följer på ett prisfall under gårdagens handel.

Diskussionen inför mötet kretsar kring två alternativ. Antingen fortsätter befintliga produktionskvoter att gälla från maj eller så fattas beslut om en gradvis produktionsökning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till tre källor från Opec-mötet. Två av källorna säger att produktionsökningen som diskuteras inte kommer att överstiga 500 000 fat per dag.

Ryssland vill öka

Den gällande uppgörelsen stadgar om produktionsneddragningar på drygt sju miljoner fat per dag, för att minska överutbud och hålla uppe prisnivåerna i pandemin. Ovanpå detta har Saudiarabien på eget bevåg dragit ned produktionen med en miljon fat per dag.

Enligt Reuters källor har det uppstått en viss friktion mellan Opecländerna och oljeländerna utanför oljekartellen inför mötet, sedan bland annat Ryssland och Kazakstan har begärt att få öka produktionen för tredje månaden i rad.

Oljepriset toppade på drygt 71 dollar per fat i början av mars, den högsta nivån sedan pandemin slog till i fjol. Sedan dess har besked om fortsatt smittspridning och nedstängningar i framförallt Europa sänkt priset.

När pandemin lamslog världshandeln i april 2020 var priset på brentolja som lägst nere under 16 dollar per fat.

Priset på amerikansk råolja var under ett par dramatiska dygn i april 2020 nere på minusnivåer. Säljare var då tvungna att betala för att få köpare att ta emot olja, sedan det uppstått brist på lagringsutrymme när efterfrågan på olja störtdök i pandemins spår.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.