Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oljepriset lyfter på oväntat stora orkanskador

Världsmarknadspriset på råolja fortsätter stiga. Marknaden oroas av rapporter om att tre fjärdedelar av oljeproduktionen i Mexikanska golfen fortfarande är utslagen efter orkanen Ida.
Ekonomi • Publicerad 13 september 2021
Flera av oljeriggarna i Mexikanska golfen skadades i orkanen Ida. Arkivbild.Foto: 

Orkanen Ida svepte fram över det oljeintensiva området i slutet av augusti. Produktionsavbrottet till följd av orkanen är flera veckor senare fortfarande 1,4 miljoner fat råoljeekvivalenter per dag.

I en analys av konsekvenserna för oljemarknaden från orkanen skriver investmentbanken Goldman Sachs att produktionsavbrottet efter Ida inneburit att oljelagren i USA minskat med 30 miljoner fat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

"Omedelbart efter det att orkanen slog till visade beräkningar att det var mindre skador i Mexikanska golfen, men den bedömningen var uppenbarligen förhastad", skriver storbanken SEB:s oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i en kommentar.

Oväntat liten produktion

Han jämför med effekterna på oljeproduktionen i området efter orkanen Katrina 2005, då produktionsavbrottet i september låg på 1 miljon fat per dag.

Ett terminskontrakt för leverans av Brents råoljepris lyfter till 73:50 dollar per fat, vilket kan jämföras med omkring 65 dollar per fat bara för en månad sedan. För att hitta ett högre oljepris måste man gå tillbaka till den 2 augusti.

Samtidigt rapporterar Reuters att oljekartellen Opec och deras allierade har svårt att leva upp till målsättningen att öka sin oljeproduktion med 400 000 fat per dag under perioden augusti-december.

Än så länge har ökningen stannat av vid 100 000 fat per dag, bland annat till följd av oväntat liten produktion i länder som Angola, Nigeria, Kazakstan och Malaysia.

Använder oljereserver

Enligt Bjarne Schieldrop finns det risk att SEB måste tänka om när det gäller huvudscenariot med lägre råoljepriser mot slutet av året.

"Utbudet är betydligt tajtare än väntat och både USA och Kina använder nu sina oljereserver", skriver han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons