Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oljelobbyist avslöjar dubbelspel om klimatet

Trots löften om ett starkt engagemang i klimatfrågan motarbetar oljebolaget Exxon Mobil aktivt klimatpolitiska åtgärder. Det säger en av bolagets lobbyister i en dold inspelning.
Klimat • Publicerad 5 juli 2021
Amerikanska Exxon Mobil är ett av världens största oljebolag. Arkivbild.Foto: Gerald Herbert/TT

Den amerikanske lobbyisten Keith McCoy arbetar sedan åtta år tillbaka för Exxon Mobil, ett av världens största oljebolag. I en dold inspelning som publicerats av brittiska Channel 4 News säger han att bolaget gör stora ansträngningar för att hejda president Joe Bidens klimatpolitiska åtgärder genom att bearbeta kongressledamöter.

Exxon Mobil ska även ha finansierat "skuggorganisationer", med syfte att motarbeta klimatforskning och sprida propaganda som går ut på att människans utsläpp av växthusgaser inte bidrar till den globala uppvärmningen.

Riskfri grön profil

Annons

Inspelningen har gjorts av journalistgruppen Unearthed, som är kopplad till miljöorganisationen Greenpeace, under täckmanteln att de representerade ett stort bolag som var intresserade av att anställa Keith McCoy.

Keith McCoy säger också att anledningen till att Exxon Mobil sedan ett antal år tillbaka har en positiv inställning till en skatt på koldioxid, är att det är ett riskfritt sätt att skapa en grön profil. En sådan skatt kommer aldrig att bli verklighet, menar han.

– Men det ger oss ett slagkraftigt argument, säger Keith McCoy i inspelningen.

"En stor besvikelse"

Exxon Mobils vd Darren W. Woods är mycket kritisk till kollegans uttalanden som han menar går helt på tvärs med företagets starka miljöengagemang och etiska riktlinjer. "De senaste dagarna har varit en stor besvikelse för alla på Exxon Mobil och för mig personligen", skriver han i ett pressmeddelande.

Keith McCoy själv är ångerfull. "Jag ber om ursäkt till alla mina kolleger på företaget, och till mina vänner i Washington DC, som har all rätt att ha högre förväntningar på mig", skriver han på sin sida på jobbplattformen Linkedin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons