Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Olika rutiner kring samtycke när 16-åringar vaccineras

Coronaviruset • Publicerad 16 juli 2021
Ungdomar från 16 år kommer att vaccineras med Pfizer-Biontechs vaccin. Arkivbild.
Ungdomar från 16 år kommer att vaccineras med Pfizer-Biontechs vaccin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Innan 16- och 17-åringar börjar vaccineras den 9 augusti ska regionerna besluta om det ska krävas samtycke från föräldrarna eller om ungdomen är tillräckligt mogen för att själv bestämma. En rutin för detta krävs eftersom ungdomarna är minderåriga, men det skiljer sig åt hur man rent praktiskt går till väga i olika regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I Region Uppsala kommer man i första hand att göra en mognadsbedömning i samband med vaccinationen. Vid tveksamheter kommer man också att inhämta föräldrarnas samtycke.

Annons

Region Kalmar och Region Östergötland kommer däremot att kräva underskrift av vårdnadshavare. I Östergötland kommer också skolsköterskor finnas med vid vaccinationen för att skapa trygghet.

Det var i slutet av juni som Folkhälsomyndigheten sänkte den rekommenderade åldersgränsen för vaccination från 18 till 16 år. Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer-Biontechs mRNA-vaccin, som är godkänt från 12 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons