Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökat stöd för att förhindra oljekatastrof

Jemen • Publicerad 29 juni 2022
Oljetankern Safer ligger för ankar utanför Jemens kust utan underhåll. Arkivbild.
Oljetankern Safer ligger för ankar utanför Jemens kust utan underhåll. Arkivbild.Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Sverige ger ytterligare 20 miljoner kronor till insatsen för att förhindra en oljekatastrof i Röda havet utanför Jemen. Biståndsmyndigheten Sida skänker därmed totalt 50 miljoner kronor i år.

"Jemens befolkning genomlider redan en av av världens värsta humanitära kriser. Ett utsläpp vid landets kust skulle slå mycket hårt mot miljontals utsatta människor. Vi måste agera nu", säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Den 46-åriga oljetankern FSO Safer, med över en miljon fat råolja ombord, har legat för ankar i sju år utan underhåll nära den av Huthirebellerna kontrollerade hamnen i al-Hudaydah. Enligt FN är en oljekatastrof nära förestående på grund av fartygets dåliga skick.

FN:s åtgärdsplan kostar i ett första steg 800 miljoner kronor. Sverige har genom Sida tidigare i år bidragit med 30 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons