Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökat försäkringsskydd mot våld i nära relationer

Kristerapi, resor och nödvändigheter till ett akut boende – att lämna en våldsam relation kan vara dyrt.
Nu utökar försäkringsbolaget Folksam sina hemförsäkringar för att täcka akuta merkostnader som uppstår när brottsoffer behöver lämna hemmet.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2021
Personer som försöker lämna våldsamma relationer ska nu erbjudas ytterligare ekonomiskt stöd. Arkivbild.
Personer som försöker lämna våldsamma relationer ska nu erbjudas ytterligare ekonomiskt stöd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

2018 införde Folksam ersättning och kristerapi för överfall som sker mellan personer som lever i samma hushåll.

Från och med den 1 juli i år kommer skyddet även att innefatta ett ekonomiskt stöd för att täcka akuta kostnader samt lämna överfallsersättning vid upprepat fysiskt våld i nära relation.

Annons

– Vi tror ju inte att det här är lösningen på problemet, utan det här kan ju hjälpa kvinnor när de behöver lämna sitt hem i akuta situationer. Vi ska tillhandahålla försäkringar i situationer där det finns ett behov, här ser vi att det gör det, säger Folksams vd Ylva Wessén till TT.

Arbetet skyndats på

Arbetet med det utökade skyddet har pågått sedan slutet av 2019 och är inte en direkt följd av vårens uppmärksammade händelser som riktat nytt ljus mot frågan om våld i nära relationer.

– Det är en process att genomföra villkorsförändringar i försäkringar. Men slutfasen av det arbetet har skyndats på eftersom frågan varit så väldigt aktuell, säger Folksams presschef Kajsa Moström.

Barn får mer tid

Förlängd preskriptionstid för minderåriga är också ett tillägg som sker nu.

– Det gör att barn som vuxit upp under de här förhållandena har längre tid på sig efteråt att kunna anmäla det man var med om när man var liten. Det kanske man inte förstår förrän man blir äldre, säger Kajsa Moström.

Tidigare har överfallsersättning i högre uträckning tillfallit män eftersom de oftare drabbas av våld utanför hemmet. Det utökade skyddet är tänkt att balansera alla utsatta personers möjlighet till motsvarande försäkringsskydd.

Försäkringsbolaget vill att den ersättning som kunderna kan få från sin hemförsäkring ska ses som ett komplement till det skydd som samhället erbjuder.

Fakta: Utökad försäkring

Det nya överfallsskyddet införs 1 juli i år och gäller alla som har en hemförsäkring i Folksam, oavsett omfattning. En stor del av bolagets hemförsäkringar erbjuds via fackförbundens medlemsförsäkringar.

Resor till kvinnojour eller annat akut boende samt kostnader för mat, kläder, telefonkort, hygienartiklar och liknande är några av de utgifter som Folksam vill hjälpa till att täcka.

• Överfallsersättning för enskilda skadehändelser

• Ersättning för personer som utsätts för upprepat fysiskt våld (dvs grov frids- och grov kvinnofridskränkning)

• Ersättning för merkostnader som uppstår när man tvingas lämna sitt gemensamma hem och ordna med annat boende

• Möjlighet till tio kontakter med psykolog samt kostnader för resor och eventuell tolk till besöket

• Förlängd preskriptionstid för minderåriga

Källa: Folksam

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons