Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ökad smittspridning – nu skärps restriktionerna i Blekinge

Smittspridningen i Blekinge fortsätter att öka. Därför har smittskyddsläkare Bengt Wittesjö beslutat om skärpta restriktioner.
– Det är ingen tvekan om att följsamheten har försämrats, säger han.
Foto: Staffan Lindbom

Beskedet om skärpta restriktioner i Blekinge gavs i samband med Region Blekinges presskonferens på fredagen om pandemiläget. Smittspridningen i Blekinge har de senaste sju dagarna ökat till runt 100 nya fall per dag. Och de senaste tre dagarna 130 nya fall per dag.

– Folk har tröttnat och börjat slarva, säger Bengt Wittesjö. Vi ser nu smittspridning i alla miljöer, i skolan, på arbetsplatser, tränings- och idrottssammanhang och privata fester.

Han berättar att smittspårarna dagligen vittnar om stora utbrott, framförallt handlar det om sociala tillställningar:

– Det är mycket fester, och det får konsekvenser. Har någon varit smittsam på en fest så blir nästan alla sjuka. Och sen blir det ringar på vattnet när de som är sjuka för smittan vidare till sina familjer, som sedan för den vidare till arbetsplatsen.

I Blekinge är vi nu på väg mot samma höga topp som var vid årsskiftet. Allt fler smittas och trycket mot vården ökar, vilket har lett till att regionen pausat vissa planerade operationer under två veckor.

"Vi ser nu smittspridning i alla miljöer"

Därför har Region Blekinge och smittskyddsläkaren nu beslutat om att införa regionala skärpta råd för att minska smittspridningen. Samråd har skett med länsstyrelsen och länets kommuner. Restriktionerna träder i kraft den 19 april och gäller fram till 2 maj, men kan komma att förlängas.

– Det här är skarpa råd som påverkar vardagen som bor eller vistas i Blekinge. Du och vi alla har ett stort ansvar för att bidra till att hålla smittspridningen nere så mycket det är möjligt. Om alla följer råden ökar också möjligheterna att vi snabbare kan återgå till ett mer normalt vardagsliv, säger Bengt Wittesjö.

De nya restriktionerna innebär:

• En mycket skarp uppmaning till allmänheten att inte umgås med andra än sin egen familj, i skolan eller på arbetsplatsen i den mån distansarbete inte är möjligt.

• Blekinges kommuner håller sina idrottsanläggningar stängda för all verksamhet riktad till personer som fyllt 19 år, såväl inomhus som utomhus.

• Vädjan till privata och föreningsägda anläggningar att begränsa tillgängligheten utöver vad pandemilagen tillåter.

• All träning för vuxna bör ske enskilt utomhus.

• Personer anställda i verksamheter där utbrott förekommer bör i så stor utsträckning som möjligt undvika vistelse i samhället.

• Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och arbetsplatser där nära kontakt under en längre tid (inom 2 m mer än 15 min). Det gäller framför allt i miljöer där smitta konstaterats.

Detta gäller för skolan

• Testade närkontakter stannar hemma från skolan i väntan på provsvar.

• Barn under 18 år stannar hemma redan vid misstänkt fall i familjen i väntan på provsvar på familjemedlemmen.

• Distansundervisning rekommenderas för hela klassen vid två eller flera kopplade fall till klassen, gäller främst mellanstadiet till gymnasiet.

Efterfrågan på covidtester är fortsatt stor i länet. Därför utökar regionen, från och med måndag, tiderna för egenprovtagning. Framförallt i Sölvesborg och Olofström där antalet tider dubbleras på befintlig provtagningsplats.

Läs mer